Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Trekt de nucleaire expertise weg naar het buitenland na 2025?
Trekt de nucleaire expertise weg naar het buitenland na 2025?

De mogelijke gevolgen een kernuitstap op de Belgische expertise in nucleaire technologie

België wordt terecht aanzien als een pionier in verschillende domeinen van de nucleaire technologie. De kernuitstap in 2025 kan ervoor zorgen dat Belgische nucleaire experten wegtrekken naar het buitenland. Ons land dreigt daarmee zijn internationale positie aan de nucleaire wereldtop te verliezen. Met grote gevolgen voor wetenschap, industrie en tewerkstelling.

Het voortbestaan van België als nucleaire kennishub wordt bedreigd

Bij een kernuitstap in 2025 dreigt België zijn gevestigde internationale reputatie en zichtbaarheid als nucleaire speler te verliezen. Maar ook binnen de eigen landsgrenzen zal er een belangrijke negatieve impact zijn van een eventuele kernuitstap:

  • De nucleaire kennis en knowhow dreigt verloren te gaan;
  • Het verlies van mogelijks duizenden jobs, waaronder honderden ingenieurs en wetenschappers;
  • En dit in alle toepassingen van nucleaire technologie (elektriciteitsproductie, onderzoek, geneeskunde, ruimtevaart, ...)

Deze kennis moet in ons land blijven. Het is erg waarschijnlijk dat een kernuitstap een negatieve impact zal hebben op de interesse bij jonge ingenieurs in de nucleaire sector. Daarmee zou de onafhankelijkheid van ons land inzake nucleair onderzoek en nucleaire beslissingen wegvallen. Concreet betekent het dat we afhankelijk zouden worden van andere landen die deze competenties wel verder ontwikkelen.

België is momenteel een exportland van nucleaire expertise

Kortom, de bestaande onafhankelijkheid van ons land (onder andere door de aanwezigheid van een onderzoekscentrum en onderzoeksreactoren) is een onmiskenbare en unieke troef voor ons land. Meer zelfs, omdat België over al deze competenties beschikt (in onderzoek, exploitatie van een kerncentrale, medische toepassingen, ….) zijn we op dit gebied een exportland van nucleaire competenties. Deze onafhankelijkheid van kennis moet gegarandeerd blijven, en deze unieke Belgische expertise moet niet alleen behouden blijven, maar ook verder ontwikkeld worden.

Wat na 2025?

En wat als de elektriciteitsprijzen na 2025 stijgen?

Artikel

Volgens voorspellingen van experts zal de elektriciteitsprijs stijgen. Voor ons land zijn berekeningen, studies en verschillende scenario’s unaniem: in het geval van een kernuitstap zal de elektriciteitsprijs toenemen. Ontdek meer

Wat na 2025?

Genoeg elektriciteit tot 2025. Maar wat daarna?

Artikel

​Vandaag wordt onze bevoorradingszekerheid altijd gegarandeerd. Gemiddeld bestond de elektriciteitsmix in 2017 uit 58% kernenergie, 10% hernieuwbare energie en 32% fossiele en andere brandstoffen. Ontdek meer

Wat na 2025?

De opslag van energie: een dringende uitdaging

Artikel

Als we uit kernenergie stappen in 2025, willen we op dat moment een beroep doen op hernieuwbare energie. En aangezien zonne- en windenergie niet op elk moment energie produceren, moeten we een efficiënte manier vinden om energie te stockeren.Hoe zou de situatie in België eruitzien na 2025? Ontdek meer

België wordt internationaal gezien als een belangrijke nucleaire speler.

Het behoud en de ontwikkeling van de nucleaire knowhow en opleidingen in ons land

In België bestaan verschillende opleidingen die de Belgische nucleaire knowhow uitdragen, en er een illustratie van zijn. 

  • SCK·CEN Academy biedt een uitgebreid pakket aan opleidingen aan. Vorig jaar volgden maar liefst 1300 studenten en deskundigen een opleiding of een trainingsprogramma aan het SCK·CEN. 
  • 100 bachelor- en masterstudenten voerden hun thesissen uit in onze laboratoria en 24 nieuwe doctoraatsstudenten werden geselecteerd om hun onderzoeksprojecten bij het SCK·CEN in Mol te starten. 
  • Via de Nuclear Track van ENGIE worden jaarlijks tientallen jonge ingenieurs via opleidingen begeleid naar een job in de Belgische nucleaire sector.

België bouwde een internationale reputatie op

België heeft de voorbije jaren een unieke competentie opgebouwd in de verschillende toepassingen van de nucleaire technologie, wetenschap en industrie. Indien ons land deze competenties, knowhow en kennis niet verder ontwikkelt, gaat hiermee een volledige industriële, wetenschappelijke en technische kennis verloren, en daarmee samenhangend ook de internationale reputatie die ons land heeft opgebouwd. 

Deze nucleaire competenties moeten behouden blijven en verder ontwikkeld worden. België wordt internationaal gezien als een belangrijke nucleaire speler. Het verlies van deze competenties resulteert niet alleen in een concreet verlies van duizenden jobs, maar meer algemeen, in het imagoverlies dat België zou lijden op internationaal vlak. We mogen deze leidinggevende positie niet uit handen geven.

Belgische knowhow en expertise: een realiteit

België wordt terecht aanzien als een pionier in verschillende domeinen van de nucleaire technologie. Ons land beschikt over een uitzonderlijke nucleaire expertise en geniet wereldwijde erkenning. Enkele voorbeelden.

  • In 2013 werd de Nobelprijs voor Natuurkunde uitgereikt aan de Belgische professor François Englert voor zijn onderzoek naar de boson van Brout-Englert-Higgs;
  • In het energiedossier heeft België een buitengewone expertise opgebouwd in bijvoorbeeld het uitbaten van waterdrukreactoren. 
  • We zijn ook één van de grootste producenten van medische radio-isotopen

Dankzij de erkende expertise van België exporteert ons land zijn knowhow naar overal ter wereld. Niet alleen naar landen die al over kerncentrales of andere toepassingen van nucleaire technologie beschikken, maar ook naar landen die besloten hebben om kernprogramma’s te ontwikkelen. 

Ook National Geographic wijdde twee documentaires aan de Belgische wereldwijde nucleaire expertise. Tal van verschillende domeinen waarin België pionier is kwamen aan bod. Ook in nucleaire geneeskunde excelleert ons land, en blijft de ontwikkeling van nieuwe competenties doorgaan.

Belgische onderzoeker Ivan Ingelbrecht in een van de plantenserres van het IAEA in Seibersdorf.

Nucleaire sector, een incubator voor innovatie

Elk jaar publiceren Belgische nucleaire onderzoekers meer dan 1000 wetenschappelijke artikels, boeken en officiële presentaties. Universiteiten, ziekenhuizen en industriële onderzoekscentra voeren dagelijks onderzoek naar toepassingen van nucleaire technologie.

Wereldwijd staat nucleaire technologie aan de basis van het onderzoek naar de grote uitdagingen van de 21e eeuw. Het laboratorium van het IAEA (Internationaal Atoomenergieagentschap) in Seibersdorf (bij Wenen) werkt aan oplossingen voor uiteenlopende problemen binnen landbouw, geneeskunde, energie,... Vier van de zes labs worden geleid door Belgische onderzoekers.

Lees hieronder meer over de verschillende domeinen waarin België uitblinkt als wereldspeler binnen de nucleaire technologie: geneeskunde, de ontwikkeling van kleine modulaire kernreactoren (SMRs), onderzoek naar landbouw en klimaatverandering en ten slotte MYRRHA; het prototype van een onderzoeksreactor die aangedreven wordt door een deeltjesversneller.

Innovatie

Een hybride reactor: een Belgische primeur.

Dossier

MYRRHA, wordt beschouwd als een "hybride" of "subkritische" reactor, wordt aangedreven door een deeltjesversneller. Het is de eerste keer dan een reactor van dit type gebouwd wordt. Het is een Belgisch project van internationale omvang, geleid door het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN). Ontdek meer

Klimaat

Kernenergie en de strijd tegen klimaatverandering

Dossier

Kernenergie is een CO2-arme energiebron en speelt een belangrijke rol in de strijd tegen klimaatverandering. Ontdek meer

Medisch

België aan de wereldtop

Artikel

België speelt op wereldvlak een belangrijke rol binnen dit hoogtechnologische domein. Van alle ziekenhuizen ter wereld die een afdeling radiotherapie of nucleaire geneeskunde hebben, werkt een op de drie met Belgische technologie. Ontdek meer

Innovatie

Welkom in de wereld van de SMR

Dossier

Kernreactors in het klein? Wereldwijd is er toenemende interesse voor SMRs. In België nemen SCK•CEN en Tractebel het voortouw om deze innovatie verder te ontwikkelen. Ontdek meer

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer