Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Een koolstofarme mix
Een koolstofarme mix

Een mix van hernieuwbare energie en kernenergie: de enige logische keuze

32% hernieuwbare energie in 2030. En tegen datzelfde jaar de uitstoot van broeikasgassen met 40% terugdringen, met 1990 als referentiejaar. Dat zijn de ambitieuze klimaatdoelstellingen die Europa België oplegt.

Willen we die klimaatdoelen halen, onze bevoorradingszekerheid garanderen én elektriciteit betaalbaar houden? Dan is een mix van kernenergie en hernieuwbare energie onze beste optie. Het is geen kwestie van kiezen. Integendeel: beide energiebronnen zijn complementair. Dat tonen verschillende studies aan.

Geen realistisch alternatief

Een CO₂-arme energiebron die én volledig hernieuwbaar is én op elk moment elektriciteit produceert? Die bestaat momenteel niet. Een ‘energiemix’ van hernieuwbare en kernenergie is de beste optie.

Hernieuwbare energie heeft de wind in de zeilen, en wordt tegen 2050 de belangrijkste elektriciteitsbron in België. Maar ook dan maakt de aanvullende energiebron het verschil. Met fossiele brandstoffen in de mix zou de CO₂-uitstoot alsnog stijgen, terwijl een mix met kernenergie die verder doet dalen. En hoe minder CO₂, hoe beter voor het klimaat.

Waar haalden we deze info?

De energietransitie vormt een uitdaging voor onze samenleving, en heeft op verschillende domeinen impact. Ze roept bovendien heel wat vragen over de toekomst op.

Het Nucleair Forum baseerde de bovenstaande analyse volledig op recente, extern erkende studies. Raadpleeg ook onderstaande lijst met bronnen en studies (niet-exhaustief).

* De verschillende onderzoeken en analyses die we gebruikt hebben:

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer