Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Wat te doen bij een noodgeval?
Wat te doen bij een noodgeval?

Wat te doen bij een noodgeval?

De nucleaire veiligheid is bedoeld om ongevallen te voorkomen. Mocht er zich ondanks alles toch een ongeval voordoen, dan bestaan er procedures en noodplannen om de impact ervan op de site en de buitenwereld tot een minimum te beperken. De noodplannen worden regelmatig getest aan de hand van frequente oefeningen. Het beheer van een incident of ongeval verloopt op basis van twee actieplannen die nauw op elkaar zijn afgestemd: het interne noodplan en het nucleair en radiologisch noodplan voor het Belgische grondgebied.

Beheer van de veiligheid

Beheer van de veiligheid

De belangrijke nucleaire installaties beschikken over een intern noodplan om snel en doeltreffend te kunnen reageren op elke ongewone situatie.

De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken stelt de noodplannen voor de bevolking op. Het Crisiscentrum van de FOD Binnenlandse Zaken coördineert de acties en de communicatie om bevolking en milieu te beschermen. In het nucleair en radiologisch noodplan voor het Belgisch grondgebied staan de verantwoordelijkheden en interventieprocedures van de verschillende diensten op nationaal, provinciaal (gouverneurs) en lokaal niveau (de burgemeesters) beschreven.

Er bestaat ook een waarschuwingssysteem op Europees niveau waarbij de lidstaten informatie met elkaar uitwisselen.

Hoe beschermt u zich na een nucleair ongeval?

Blijf binnen of ga naar binnen.

Schuilen in het dichtstbijzijnde gebouw is een eenvoudige, snelle en doeltreffende maatregel om uzelf te beschermen. Blijf binnen tot het alarm officieel wordt opgeheven.

Sluit ramen en deuren.

Neem plaats in een centrale ruimte op het gelijkvloers van het gebouw. Blijf zo ver mogelijk uit de buurt van vensters: die bieden minder bescherming dan muren.

Luister naar de radio en kijk tv.

Voor verdere aanbevelingen en informatie.

Telefoneer niet onnodig.

De overbelasting van het telefoonnetwerk kan de hulpverlening verstoren.

Laat de kinderen op school.

Binnen blijven is ook hun bescherming. De leerkrachten volgen dezelfde richtlijnen als u.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer