Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

De behandeling van ziekten
De behandeling van ziekten

De behandeling van ziekten

Elk jaar hebben 3 miljoen mensen radio-isotopen nodig voor de behandeling van hun ziekte. In de meeste gevallen gaat het om een of andere vorm van kanker.

De nucleaire geneeskunde.

Hoewel de nucleaire geneeskunde hoofdzakelijk gebruikt wordt om diagnoses te stellen (90% van de 30 miljoen patiënten), is ze ook van vitaal belang voor de behandeling van ziekten (10%). Men spreekt in dat geval van metabolische radiotherapie, omdat men gaat ingrijpen in de menselijke cellen die men wil behandelen.

Bij metabolische radiotherapie maakt men gebruik van een specifieke straling met een kort bereik. De radio-isotopen richten zich enkel op de zieke cellen en vernietigen die, zonder daarbij het omliggende weefsel aan te tasten.

De nucleaire geneeskunde wordt vooral gebruikt om diverse vormen van kanker en schildklieraandoeningen te behandelen.

De radio-isotopen richten zich enkel op de zieke cellen en vernietigen die, zonder daarbij het omliggende weefsel aan te tasten.

Hoe bestrijdt kerntechnologie kanker.

Hoe bestrijdt kerntechnologie kanker?

Nucleaire geneeskunde, radiotherapie en protontherapie zijn essentieel in de bestrijding van kanker.

De bestraling kan van buitenaf worden toegediend, zonder dat er een chirurgische ingreep aan te pas komt. Of de straling kan afkomstig zijn van een radioactieve stof die in het lichaam van de patiënt, meer bepaald in de onmiddellijke nabijheid van de kankercellen, wordt ingebracht. Beide technieken dienen echter hetzelfde doel: het DNA van specifieke kankercellen beschadigen waardoor ze zich niet meer kunnen vermenigvuldigen.

De zieke weefsels behandelen zonder de gezonde cellen aan te tasten

In tegenstelling tot meer klassieke bestraling, is deze therapie heel gericht: enkel de zieke weefsels worden behandeld. De gezonde cellen die zich in de onmiddellijke omgeving van een tumor bevinden, blijven dus intact bij een behandeling met kerntechnologie.

Wendy, verpleegkunde nucleaire geneeskunde, UZ Brussel.

Wendy is verpleegster op de dienst nucleaire geneeskunde van het Universitair Ziekenhuis Brussel (UZ). Ze vertelt ons over haar werk en over hoe de nucleaire geneeskunde haar patiënten verzorgt.

Strikte veiligheidsprocedures

Al deze onderzoeken en behandelingen vinden plaats in specifieke infrastructuren (bijvoorbeeld gepantserde gebouwen) en volgens zeer strikte procedures om de veiligheid van het medisch personeel, de patiënten en hun omgeving te waarborgen.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer