Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Kerntechnologie, meer dan alleen elektriciteit

Dacht je dat nucleaire technologie alleen wordt gebruikt om elektriciteit te produceren? Fout! Fasten your seatbelt voor een snel overzicht van de hele nucleaire sector, in al zijn veelzijdigheid!

Ruimtevaart

Om het heelal te verkennen, heb je erg geavanceerde technologie nodig. Conventionele brandstoffen zijn te zwaar, dus ongeschikt om mee te nemen aan boord van ruimteshuttles. In de ruimte zijn er slechts twee betrouwbare energiebronnen: kernenergie en zonnepanelen. Maar voor langeafstandsreizen of ruimtesondes die te ver van de zon vliegen, is kernenergie de enige oplossing.

Radioactieve generatoren zijn ideaal voor ruimtemissies (om elektriciteit te produceren uit de warmte van plutoniumstraling), en radioactieve batterijen worden gebruikt voor robots en satellieten die het heelal verkennen in donkere en koude uithoeken van het heelal, ver weg van de zon.

Meer info

Landbouw & voeding

Kerntechnologie wordt gebruikt in tal van domeinen van de landbouw:

  • Fruitoogsten worden beschermd tegen insectenplagen door sterilisatie van insecten. Deze techniek wordt ook gebruikt om de populaties van de malariamug te verminderen.
  • Dankzij nucleaire technologie (radio-isotopen) is het mogelijk om minder meststoffen te gebruiken in de landbouw, en de productie van broeikasgassen te beperken.
  • Kerntechnologie helpt om nieuwe variëteiten van planten te ontwikkelen die beter bestand zijn tegen hitte of ziekten.
  • Dankzij kerntechnologie worden bacteriën op voedingsmiddelen geëlimineerd, door middel van radiosterilisatie.

Zoals je kan zien, is nucleaire technologie aanwezig in tal van domeinen. Méér zelfs, kerntechnologie is essentieel om te helpen de uitdagingen van morgen aan te gaan. Nucleaire geneeskunde is essentieel in de strijd tegen kanker; nucleaire R&D zal de verkenning van het heelal vergemakkelijken; radioactieve isotopen helpen om veranderingen op aarde beter te begrijpen; en de vele andere toepassingen van nucleaire technologie zullen ons nog beter helpen onze leefomgeving te begrijpen en ons dagelijks leven te verbeteren.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer