Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Nucleaire innovatie in energie, geneeskunde en hightech

Marie Curie werd meer dan 150 jaar geleden geboren. Nog steeds gebruiken wetenschappers de nalatenschap van Marie Curie in hun eigen onderzoeksdomeinen en delen ze haar passie voor wetenschap en vooruitgang. Daarom stellen wij enkele jonge onderzoekers aan u voor die klaar zijn om extreem complexe wetenschappelijke uitdagingen aan te gaan. Ze zijn gespecialiseerd in kerntechnologie (energie, geneeskunde, hightech, ...) en verkennen het enorme potentieel van deze tak van de wetenschap, waarin nog elke maand uitzonderlijke ontdekkingen worden gedaan. Ontdek wie ze zijn, hun visie en welke ambities ze koesteren.

Ingebakken drang naar vernieuwing

Net als Marie Curie wijden deze onderzoekers zich aan wetenschap en vooruitgang omdat ze de wereld willen verbeteren. Zij zijn even vastberaden, nieuwsgierig en dapper. Deze wetenschappers, die gespecialiseerd zijn in nucleaire technologieën, zoeken non-stop naar vernieuwende oplossingen omdat ze vastbesloten zijn om de geneeskunde, de energievoorziening, de voedselveiligheid en de hightechindustrie vooruit te helpen.

In het leven heb je niets te vrezen, maar des te meer te doorgronden.

Marie Curie
Marie Curie

Marie Curie, aanwezig op alle fronten

Marie Curie was de eerste vrouwelijke wetenschapper aan de Sorbonne. De winnares van twee Nobelprijzen heeft de medische wereld op zijn kop gezet dankzij haar ontdekking van radioactiviteit.

Ze heeft haar hele leven gewijd aan wetenschap en vooruitgang. Ze studeerde en werkte onophoudelijk, vaak in moeilijke omstandigheden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was ze ook aanwezig op het front, waar ze heel wat mensenlevens heeft gered.

Ze kon ook rekenen op de trouwe steun van haar man Pierre Curie en andere grote wetenschappers van de 20ste eeuw.

Ontdek meer over haar leven en werk

Hamid Aït Abderrahim (SCK CEN / MYRRHA)

MYRRHA: innovatieve kerntechnologie

Het MYRRHA-project (Multi-purpose hYbrid Research Reactor for High-tech Applications) is een unicum. Het is de allereerste onderzoeksreactor ter wereld die door een deeltjesversneller zal worden aangedreven. Het project wordt geleid door het SCK CEN (Studiecentrum voor Kernenergie) te Mol en zal waarschijnlijk vanaf 2027 operationeel zijn.

Sinds 1998 staat Hamid Aït Abderrahim aan het hoofd van het project. Dit innovatieve Belgische project biedt opportuniteiten om onderzoek te doen naar duurzame elektriciteit, nieuwe types radio-isotopen om kanker te bestrijden, de veiligheid van reactoren, de vermindering van kernafval en nog veel meer.

Ontdek alles over het MYRRHA-project

Seth Moortgat (CERN)

CERN: op zoek naar de bouwstenen van het universum via machine learning

In CERN werken wetenschappers uit heel de wereld samen om te doorgronden van welke materie het universum gemaakt is en hoe het werkt. De bouwstenen van het universum worden onderzocht met behulp van deeltjesversnellers. Elke botsing tussen de protonen brengt een grote hoeveelheid data voort. Door deze te analyseren, komen de wetenschappers meer te weten over de kleinste delen van het universum.

De Belgische natuurkundige Seth Moortgat ontwikkelde twee methodes waarbij machine learning, of artificial intelligence, wordt ingezet om de data die de deeltjesversneller van CERN genereert te analyseren en om nieuwe natuurfenomenen op te sporen.

Ontdek hoe deze data efficiënter geanalyseerd kan worden dankzij de methodes van Seth Moortgat

Jens Verbeeck (MAGICS Instruments)

MAGICS Instruments: een revolutionaire elektronische chip

Deze spin-off van de KU Leuven en het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) ging een gigantische wetenschappelijke uitdaging aan. Twee jonge wetenschappers uit België hebben namelijk een geavanceerde technologie ontwikkeld waarmee ze elektronische systemen in grote mate resistent tegen straling kunnen maken.

Ontdek hoe de chips van MAGICS de nucleaire robotica en de ruimtenavigatie veranderen

Amal Saidi (Orano Med)

Orano Med: een gerichtere en menselijkere behandeling tegen kanker

Het onderzoek van Orano Med (voorheen AREVA Med) naar gerichte alfatherapie (Targeted Alpha Therapy) behoort tot de meest veelbelovende innovaties om kanker te behandelen. Geneticus en onderzoekster Amal Saidi en haar wetenschappelijke collega's werken hard om deze therapie op punt te stellen. Bij gerichte alfatherapie worden de zieke cellen zeer gericht aangevallen, terwijl de gezonde cellen zo veel mogelijk gespaard blijven. Eén ding staat centraal voor deze onderzoekers: de patiënt tijdens de hele behandeling een zo hoog mogelijke levenskwaliteit bezorgen.

Ontdek wat alfatherapie is en welke hoop voor de toekomst deze behandeling biedt

Célestin Piette (Tractebel), Gabriele Manfredi (SCK CEN) en Anicet Touré (Tractebel)

SMR's: XS reactoren met XL perspectieven

Welkom in de wereld van de small modular reactors (SMR), minireactoren die erg in de smaak vallen. Modulair en flexibel als ze zijn, passen ze zich makkelijk aan wisselende elektriciteitsbehoeften aan, bijvoorbeeld in afgelegen gebieden of op industriezones. En ook de bouwkosten vallen heel goed mee...

In België nemen het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK CEN) en Tractebel niet alleen het voortouw bij het onderzoek naar SMR's, maar ook in andere domeinen.

Het SCK CEN voert zeer gespecialiseerde tests uit op innovatieve materialen om hun steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van veilige en doeltreffende SMR's. Het centrum leverde overigens een wereldprimeur, zoals u kunt zien. Bij Tractebel beoordeelt men het ontwerp van de SMR's op duurzaamheid en veiligheid. Ook de technische en financiële haalbaarheid worden er bestudeerd. Het bedrijf neemt alle noodzakelijke stappen om het project tot uitvoering te brengen.

Lees er alles over in het SMR-dossier

Johnny Stephenson (NAMRC)

NAMRC: nucleaire innovatie voor een toekomst zonder CO2

Het NAMRC (Nuclear Advanced Manufacturing Research Center), in Sheffield in het Verenigd Koninkrijk, is de Britse innovatiepool voor kerntechnologie.

Het centrum werd opgericht door de universiteiten van Sheffield en Manchester en voert toegepast onderzoek met de bedoeling om kernenergie te ondersteunen als deel van een koolstofvrije toekomst.

De troeven van het NAMRC zijn: een kruisbestuiving van knowhow, een grootschalige infrastructuur en experimenten met innoverende technieken.

Kom alles te weten over deze innovatiehub

Innovatie

MYRRHA: de wereld kijkt gefascineerd naar een Belgisch prototype

Dossier

Er is een nieuwe onderzoeksreactor in opbouw, en niet zomaar een. Het gaat om het eerste prototype ter wereld dat zal aangedreven worden door een deeltjesversneller. De onderzoeksinfrastructuur kreeg de naam MYRRHA. Waarvoor die zal worden gebruikt? Ontdek meer

De kracht van nucleaire geneeskunde

DoseVue verbetert levenskwaliteit van kankerpatiënten

Dossier

Bestaande concepten die gebruikt worden en stralingsdosissen te monitoren, zijn omslachtig en niet efficiënt. DoseVue nv is een spin-off bedrijf van het SCK CEN. Zij ontwikkelen gebruiksvriendelijke technologieën en toestellen om precieze stralingsdosissen in het menselijk lichaam te meten. Ontdek meer

Innovatie

Belgoprocess: de hoeveelheid kernafval delen door 80

Dossier

Belgoprocess is verantwoordelijk voor het beheer en de behandeling van het nucleaire afval. Zij nemen het voortouw in de ontwikkeling van plasmatechnologie waarmee het volume kernafval aanzienlijk kan worden verminderd, dit door radioactieve afval te smelten m.b.v. een plasmastraal van 5000 °C. Ontdek meer

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer