Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

The Next Curie: nucleaire innovatie in tal van domeinen

Marie Skłodowska-Curie werd meer dan 150 jaar geleden geboren. Nog steeds gebruiken wetenschappers de nalatenschap van Marie Curie in hun eigen onderzoeksdomeinen en delen ze haar passie voor wetenschap en vooruitgang. Daarom stellen wij enkele jonge onderzoekers aan u voor die klaar zijn om extreem complexe wetenschappelijke uitdagingen aan te gaan. Ze zijn gespecialiseerd in kerntechnologie (energie, geneeskunde, hightech, ...) en verkennen het enorme potentieel van deze tak van de wetenschap, waarin nog elke maand uitzonderlijke ontdekkingen worden gedaan. Ontdek wie ze zijn, hun visie en welke ambities ze koesteren.

Ingebakken drang naar vernieuwing

Net als Marie Curie wijden deze onderzoekers zich aan wetenschap en vooruitgang omdat ze de wereld willen verbeteren. Zij zijn even vastberaden, nieuwsgierig en dapper. Deze wetenschappers, die gespecialiseerd zijn in nucleaire technologieën, zoeken non-stop naar vernieuwende oplossingen omdat ze vastbesloten zijn om de geneeskunde, de energievoorziening, de voedselveiligheid en de hightechindustrie vooruit te helpen.

Marie Skłodowska-Curie

Marie Curie, aanwezig op alle fronten

Marie Skłodowska-Curie was de eerste vrouwelijke wetenschapper aan de Sorbonne. De winnares van twee Nobelprijzen heeft de medische wereld op zijn kop gezet dankzij haar ontdekking van radioactiviteit.

Ze heeft haar hele leven gewijd aan wetenschap en vooruitgang. Ze studeerde en werkte onophoudelijk, vaak in moeilijke omstandigheden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was ze ook aanwezig op het front, waar ze heel wat mensenlevens heeft gered.

Ze kon ook rekenen op de trouwe steun van haar man Pierre Curie en andere grote wetenschappers van de 20ste eeuw.

Ontdek meer over haar leven en werk

In het leven heb je niets te vrezen, maar des te meer te doorgronden.

Marie Skłodowska-Curie
Ine Bruyninckx (Belgoprocess)

Belgoprocess: meewerken aan de oplossing voor ons kernafval

Ine Bruyninckx, procesingenieur bij Belgoprocess, ontwikkelde met de PRIME-installatie (Pyrolysis Resins In Mobile Electric) een toepassing om harsafval te reduceren.

De PRIME-installatie pyrolyseert de radioactieve harsen, een soort verbranding. Op die manier worden de harsen, die een onstabiel organisch materiaal zijn, omgezet in een volledig stabiel anorganisch materiaal waarvan het volume met 70 tot 80% wordt verminderd.

Ontdek alles over deze innovatieve oplossing voor radioactief afval

Steven Laureys (CHU Liège)

Steven Laureys (CHU Liège): op zoek naar de kern van ons bewustzijn

Steven Laureys is arts en neuroloog aan het Universitair Ziekenhuis van Luik (CHU Liège). Patiënten in comateuze toestand hebben alle belang bij een correcte diagnose, prognose en behandeling. De historische misvatting dat bewustzijn “alles of niks” is, verdiende volgens Steven Laureys nuance.

Om dit baanbrekend onderzoek te kunnen uitvoeren, maakt Steven Laureys gebruik van een specifieke toepassing van nucleaire technologie. Dankzij radioactieve glucose en een MRI- of PET-scanner kan de hersenactiviteit van comapatiënten in kaart worden gebracht. Dit helpt ons om een complex begrip als bewustzijn beter te begrijpen.

Op deze manier heeft het team van Laureys kunnen aantonen dat bepaalde patiënten met een diagnose van ‘vegetatieve staat’ toch bepaalde vormen van bewustzijn kenden.

Ontdek alles over het onderzoek van Steven Laureys en zijn team

Hamid Aït Abderrahim (SCK CEN / MYRRHA)

MYRRHA: innovatieve kerntechnologie

Het MYRRHA-project (Multi-purpose hYbrid Research Reactor for High-tech Applications) is een unicum. Het is de allereerste onderzoeksreactor ter wereld die door een deeltjesversneller zal worden aangedreven. Het project wordt geleid door het SCK CEN (Studiecentrum voor Kernenergie) te Mol en zal waarschijnlijk vanaf 2027 operationeel zijn.

Sinds 1998 staat Hamid Aït Abderrahim aan het hoofd van het project. Dit innovatieve Belgische project biedt opportuniteiten om onderzoek te doen naar duurzame elektriciteit, nieuwe types radio-isotopen om kanker te bestrijden, de veiligheid van reactoren, de vermindering van kernafval en nog veel meer.

Ontdek alles over het MYRRHA-project

Seth Moortgat (CERN)

CERN: op zoek naar de bouwstenen van het universum via machine learning

In CERN werken wetenschappers uit heel de wereld samen om te doorgronden van welke materie het universum gemaakt is en hoe het werkt. De bouwstenen van het universum worden onderzocht met behulp van deeltjesversnellers. Elke botsing tussen de protonen brengt een grote hoeveelheid data voort. Door deze te analyseren, komen de wetenschappers meer te weten over de kleinste delen van het universum.

De Belgische natuurkundige Seth Moortgat ontwikkelde twee methodes waarbij machine learning, of artificial intelligence, wordt ingezet om de data die de deeltjesversneller van CERN genereert te analyseren en om nieuwe natuurfenomenen op te sporen.

Ontdek hoe deze data efficiënter geanalyseerd kan worden dankzij de methodes van Seth Moortgat

Jens Verbeeck (MAGICS Instruments)

MAGICS Instruments: een revolutionaire elektronische chip

Deze spin-off van de KU Leuven en het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK•CEN) ging een gigantische wetenschappelijke uitdaging aan. Twee jonge wetenschappers uit België hebben namelijk een geavanceerde technologie ontwikkeld waarmee ze elektronische systemen in grote mate resistent tegen straling kunnen maken.

Ontdek hoe de chips van MAGICS de nucleaire robotica en de ruimtenavigatie veranderen

Amal Saidi (Orano Med)

Orano Med: een gerichtere en menselijkere behandeling tegen kanker

Het onderzoek van Orano Med (voorheen AREVA Med) naar gerichte alfatherapie (Targeted Alpha Therapy) behoort tot de meest veelbelovende innovaties om kanker te behandelen. Geneticus en onderzoekster Amal Saidi en haar wetenschappelijke collega's werken hard om deze therapie op punt te stellen. Bij gerichte alfatherapie worden de zieke cellen zeer gericht aangevallen, terwijl de gezonde cellen zo veel mogelijk gespaard blijven. Eén ding staat centraal voor deze onderzoekers: de patiënt tijdens de hele behandeling een zo hoog mogelijke levenskwaliteit bezorgen.

Ontdek wat alfatherapie is en welke hoop voor de toekomst deze behandeling biedt

Célestin Piette (Tractebel), Gabriele Manfredi (SCK CEN) en Anicet Touré (Tractebel)

SMR's: XS reactoren met XL perspectieven

Welkom in de wereld van de small modular reactors (SMR), minireactoren die erg in de smaak vallen. Modulair en flexibel als ze zijn, passen ze zich makkelijk aan wisselende elektriciteitsbehoeften aan, bijvoorbeeld in afgelegen gebieden of op industriezones. En ook de bouwkosten vallen heel goed mee...

In België neemt Tractebel het voortouw bij het onderzoek naar SMR's.

Bij Tractebel beoordeelt men het ontwerp van de SMR's op duurzaamheid en veiligheid. Ook de technische en financiële haalbaarheid worden er bestudeerd. Het bedrijf neemt alle noodzakelijke stappen om het project tot uitvoering te brengen.

Lees er alles over in het SMR-dossier

Johnny Stephenson (NAMRC)

NAMRC: nucleaire innovatie voor een toekomst zonder CO2

Het NAMRC (Nuclear Advanced Manufacturing Research Center), in Sheffield in het Verenigd Koninkrijk, is de Britse innovatiepool voor kerntechnologie.

Het centrum werd opgericht door de universiteiten van Sheffield en Manchester en voert toegepast onderzoek met de bedoeling om kernenergie te ondersteunen als deel van een koolstofvrije toekomst.

De troeven van het NAMRC zijn: een kruisbestuiving van knowhow, een grootschalige infrastructuur en experimenten met innoverende technieken.

Kom alles te weten over deze innovatiehub

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer