Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belgian Reactor 2 (BR2)

De BR2 (Belgian Reactor 2) behoort tot de krachtigste en meest flexibele onderzoeksreactoren ter wereld. Hij staat eveneens op de terreinen van het SCK·CEN in Mol. De reactor werkt sinds de opstart in 1962 op uranium. Water onder druk dient als koelmiddel en moderator. BR2 onderging in 2015 en 2016 een grondige onderhouds- en moderniseringsoperatie, zodat hij ook de volgende jaren nog optimaal kan worden gebruikt als veelzijdige onderzoeksinfrastructuur, en als belangrijke leverancier van medische istopen en gedopeerd silicium. Een kort overzicht van de kerntaken en essentiële rol van BR2 als wereldwijd erkende en relevante onderzoeksinfrastructuur.

Splijtstoffen- en materialenonderzoek. BR2 speelt een belangrijke rol in het internationale onderzoek naar hoe materialen zich in een kernreactor gedragen. Zo bestralen we in BR2 allerlei splijtstoffen en structuur-materialen voor verschillende types reactoren en voor het Europese kernfusieprogramma. Dankzij de intense straling kunnen we de veroudering van deze bestraalde materialen bestuderen. BR2 draagt zo bij tot de veiligheid van bestaande maar ook nieuwe kernreactoren.

Productie van radio-isotopen. De BR2 neemt 20 tot 25 % van de totale wereldproductie van de belangrijkste radio-isotopen op zich. Indien nodig kan de productie worden opgedreven tot tot 65 %. Deze radio-isotopen zijn onmisbaar in onder andere de diagnose en behandeling van kanker. Andere toepassingen vinden we terug in de industrie, zoals in systemen om lasnaden te controleren en de dichtheid en het vochtgehalte van stoffen te bepalen.

Gedopeerd silicium. In de BR2 wordt silicium bestraald, en zo ontstaat gedopeerd silicium. Dit is een hoogwaardige halfgeleider. Voor bepaalde toepassingen is enkel silicium geschikt dat bestraald is in een kernreactor. Deze halfgeleiders vormen het basismateriaal voor de elektronische componenten van bijvoorbeeldsystemen voor zonne- en windenergie, hybride auto’s en hogesnelheidstreinen.

Detectie van neutrino's. Een consortium van Belgische, Britse en Franse wetenschappers heeft succesvol een nieuwe soort neutrinodetector ontwikkeld en opgesteld binnen de onderzoeksreactor BR2. Dit ambitieuze project werd SoLid (“Search for oscillation with a Lithium-6 detector”) genoemd en heeft als doel een antwoord te geven op een essentiële vraag binnen deeltjesfysica die de wetenschappelijke wereld al jaren stimuleert: bestaan steriele neutrino’s? De ontdekking en fysieke waarneming van neutrino's zou een immense stap voorwaarts zijn voor de deeltjesfysica, en ons een stap dichter brengen bij het begrijpen van de essentiële deeltjes waaruit alles in het heelal is opgebouwd. Meer informatie over de BR2 vind je hier: https://science.sckcen.be/en/Facilities/BR2

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer