Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Is er radioactieve straling in de buurt van kerncentrales?

Drukbestendige primaire insluitwanden en uiterst dikke betonnen muren zorgen ervoor dat radioactieve straling niet uit de kerncentrale kan ontsnappen. Bovendien is de rook die u uit de koeltorens ziet opstijgen, gewoon waterdamp geproduceerd door het koelingssysteem. Die bevat geen CO2 of radioactieve elementen. Er is dus geen enkel verhoogd risico op blootstelling aan radioactiviteit in de buurt van een kerncentrale.

Permanente bescherming

In België wordt het nucleaire toezicht 24 uur op 24 gegarandeerd door het geautomatiseerde meetnetwerk van TELERAD. Met TELERAD kan iedereen die dat wil, op elk moment en in real time nagaan wat de radioactieve straling is in België. Dankzij driehonderd meetpunten, verspreid over het Belgische grondgebied, wordt ons territorium permanent gemonitord. Daarnaast worden stalen genomen en geanalyseerd. De metingen van TELERAD bevestigen keer op keer dat de stralingsgraad zeker niet hoger ligt in de omgeving van onze kerncentrales. Er zijn vijf krachtige veiligheidsbarrières die dat garanderen.

Tests van nationale en internationale controleorganismen tonen aan dat de Belgische kerncentrales bij de meest robuuste van Europa zijn. De beslissing om de kerncentrales in 2025 te sluiten, is puur politiek en houdt geen verband met de staat van de installaties.

Bovendien, vele centrales in het buitenland zijn al beduidend langer in gebruik dan die in België, in alle veiligheid. Zo kreeg ook de centrale van Borssele, in Zeeuws-Vlaanderen, een gunstig advies om 20 jaar langer open te blijven. Optimale transparantie is verzekerd. De media krijgen uitgebreide updates over de werking van Doel en Tihange, al zijn er nauwelijks of geen problemen. Men kan dus gerust stellen dat er geen enkel risico is om in de omgeving van een kerncentrale te wonen.

Om de veiligheid van mens en milieu op elk moment te garanderen, zijn er twee limieten bij wet vastgelegd voor de jaarlijkse dosis radioactiviteit. Deze worden permanent met behulp van metingen gecontroleerd. Onze Belgische kerncentrales hebben geen enkele invloed op het stralingsniveau in België.

55% van de straling waaraan we geregeld worden blootgesteld, is natuurlijke radioactiviteit (op aarde, maar ook bijvoorbeeld de straling als u het vliegtuig neemt). 45% komt van medische toepassingen (bijvoorbeeld een röntgenonderzoek). Minder dan 1% van de radioactieve straling, waaraan we worden blootgesteld, is afkomstig van de productie van elektriciteit.

Leiden ‘scheurtjes’ tot meer stralingsgevaar?

Nee hoor. De waarheid over de ‘scheurtjescentrales’ vindt u hier.

In de media hoorde u misschien over ‘scheurtjes’ in de reactoren van Doel 3 en Tihange 2. Wel, het gaat eerder om waterstofblaasjes. Ze zijn microscopisch plat en zitten in het staal van de reactorkuipen. Ze kwamen aan het licht, omdat nieuwe, ultrasone meettechnieken gebruikt werden. De blaasjes vormen geen bedreiging voor de veiligheid. Dat blijkt uit de studies van binnen- en buitenlandse experts.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer