Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Wat na 2025? - Klimaat
Wat na 2025? - Klimaat

Wat zou de impact zijn op het klimaat als we uit kernenergie stappen in 2025?

70 procent van de elektriciteit die momenteel in België wordt opgewekt, is al koolstofarm. Daarvan wordt 90% geleverd door kernenergie. Wat zou de impact zijn op het klimaat als we uit kernenergie stappen in 2025? Bekijk de feiten, de conclusies van studies en cijfers.

CO2-uitstoot uitgedrukt in gram/kilowattuur voor verschillende energiebronnen.

Kernenergie is een belangrijke troef in de strijd tegen klimaatverandering

De strijd tegen de klimaatverandering vereist inspanningen tot ver na 2025 en 2050. De keuze van de Belgische elektriciteitsmix is daarom fundamenteel om de klimaatdoelstellingen te behalen. België heeft al een grotendeels koolstofvrije elektriciteitsmix dankzij kernenergie. Wanneer we uit kernenergie stappen, verliezen we een essentiële troef: onze belangrijkste bron van koolstofarme elektriciteit. De CO2-uitstoot van kernenergie komt namelijk overeen met die van hernieuwbare energiebronnen (zie vergelijking in de afbeelding hiernaast). In het geval van een kernuitstap zullen de kerncentrales vooral worden vervangen door gascentrales, die 30 keer meer CO2 uitstoten.

Kernenergie kan de energietransitie mogelijk maken

Dankzij hun lage CO2-uitstoot zijn kerncentrales een belangrijk onderdeel van de strijd tegen klimaatverandering. In een scenario waarin kernenergie en hernieuwbare energie worden gecombineerd, zou onze CO2-uitstoot tegen 2050 met meer dan de helft dalen. In een scenario zonder kernenergie zou de uitstoot drie keer hoger zijn.

Ontdek hier de energiebronnen die elektriciteit produceren in België en de CO2-uitstoot die daarmee gepaard gaat. België heeft al grotendeels een koolstofarme elektriciteitsmix, dankzij kernenergie.

Hernieuwbare energie en kernenergie: een vergelijkbare CO2-uitstoot

Het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change, onderdeel van de Verenigde Naties) heeft de CO2-uitstoot berekend van verschillende elektriciteitsbronnen, rekening houdend met de hele cyclus (inclusief het winnen van grondstoffen, de bouw van de installaties, tot de opslag van afvalstoffen …). Wanneer we de volledige levenscyclus van een kerncentrale bekijken (inclusief de winning van de grondstoffen, het transport, de bouw en ontmanteling van de kerncentrale en tot slot de opslag van kernafval), dan is de CO2-uitstoot van kernenergie vergelijkbaar met die van hernieuwbare energie.

Wat zouden de gevolgen zijn van een kernuitstap in België voor het klimaat?

De sluiting van de kerncentrales van Doel en Tihange zal een negatieve impact hebben op de CO2-uitstoot in ons land:

  • Kernenergie kan tot 90% van onze koolstofarme elektriciteit produceren. Het is dus onze belangrijkste koolstofarme energiebron en onze belangrijkste tool in de strijd tegen de klimaatverandering.
  • De kerncentrales zullen voornamelijk vervangen worden door gascentrales, die veel meer CO2 uitstoten.
  • Een kernuitstap zou onze CO2-uitstoot doen toenemen tot 76% in 2025.

De Europese landen die hebben gekozen voor kernenergie stoten minder CO₂ uit

Kernenergie vertegenwoordigt 27,5% van de elektriciteit die wordt geproduceerd in de Europese Unie en levert meer dan de helft van de koolstofarme elektriciteit in Europa. Landen die kernenergie gebruiken zijn ook de landen die het minst CO2 uitstoten.

Onderstaande grafiek toont de CO2-uitstoot van verschillende landen, per eenheid geproduceerde elektriciteit.

Landen met kernenergie in de elektriciteitsmix zijn ook de landen die het minst CO2 uitstoten. (Frankrijk, Zweden, België,...). (Bron: electricitymap.org)

Van waar komt deze info?

De energietransitie vormt een uitdaging voor onze samenleving, en heeft op verschillende domeinen impact, in de tijdslijn en parameters. Als we uitgaan van de meest recente en erkende studies* rijzen heel wat vragen wanneer we vooruitkijken op de toekomst, na 2025.

Op basis van deze studies heeft het Nucleair Forum de mogelijke impact van de kernuitstap geïnterpreteerd en geanalyseerd. De cijfers, analyses en teksten zijn volledig gebaseerd op recente externe erkende studies. (Zie hieronder lijst bronnen en studies, niet-exhaustief).

* De verschillende onderzoeken en analyses die we gebruikt hebben:

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer