Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Elektriciteitskost
Elektriciteitskost

Impact van een kernuitstap: en wat als de prijzen verdubbelen?

En wat als de elektriciteitsprijzen na 2025 stijgen?

Volgens voorspellingen van experts zal de elektriciteitsprijs in de toekomst stijgen. Voor ons land zijn berekeningen, studies en verschillende scenario’s unaniem: in het geval van een kernuitstap zal de elektriciteitsprijs toenemen.

Elektriciteit, een pak duurder zonder kernenergie

Het Energiepact voorziet een snelle ontwikkeling van hernieuwbare energie. Maar in het scenario van een kernuitstap komt daar ook massaal veel aardgas bij. Tal van factoren, zoals de bouw van nieuwe gascentrales en een grotere import, zullen een negatieve invloed hebben op onze elektriciteitsrekening.

De onderzoeken bevestigen het: als we de Belgische kerncentrales langer openhouden dan 2025, zal de elektriciteitsprijs minder hoog zijn, dan wanneer we uit kernenergie stappen. Laat ons even bekijken waarom dat zo is.

Wat zouden de gevolgen zijn van een kernuitstap voor de prijs van elektriciteit?

Een kernuitstap zal een negatieve invloed hebben op de verschillende aspecten die de prijs van elektriciteit indirect en direct bepalen:

  • De productiekost van elektriciteit zal verdubbelen.
  • De CO2-prijs kan tien keer hoger worden.
  • De bouw van nieuwe interconnecties met de buurlanden moet nog gebudgetteerd worden.
  • De systeem marginale kosten zullen fors oplopen.
  • De bouw van vervangcapaciteit voor kerncentrales brengt een hoge investeringskost met zich mee.
  • De brandstofkost van gas zal toenemen.
  • De handelsbalans van ons land zal verslechteren door de toenemende import.

Van waar komt deze info?

De energietransitie vormt een uitdaging voor onze samenleving, en heeft op verschillende domeinen impact, in de tijdslijn en parameters. Als we uitgaan van de meest recente en erkende studies* rijzen heel wat vragen wanneer we vooruitkijken op de toekomst, na 2025.

Op basis van deze studies heeft het Nucleair Forum de mogelijke impact van de kernuitstap geïnterpreteerd en geanalyseerd. De cijfers, analyses en teksten zijn volledig gebaseerd op recente externe erkende studies. (Zie hieronder lijst bronnen en studies, niet-exhaustief).

* De verschillende onderzoeken en analyses die we gebruikt hebben:

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer