Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Onze campagnes
Onze campagnes

Onze campagnes

Het Nucleair Forum is er voor iedereen die met vragen zit. Daarnaast lanceren we campagnes om het grote publiek op een actieve, correcte en genuanceerde manier te informeren. Op deze pagina vindt u een overzicht van de belangrijkste campagnes van de afgelopen vijf jaar.

Campagne 2018

Wat na 2025?

Naar aanleiding van de kernuitstap (de sluiting van de kernreactoren tussen 2022 en 2025), publiceren we artikels die de situatie in België na 2025 illustreren, op vlak van klimaat, energiemix, elektriciteitskost, opslag van energie en bevoorradingszekerheid.
Het doel van deze artikels is het visualiseren en concretiseren van de impact van een eventuele kernuitstap in België. Ontdek via de tijdlijn de impact van de kernuitstap op de prijs, de bevoorradingszekerheid, het klimaat, de energieopslag en de elektriciteitsmix, gebaseerd op recente en erkende studies.

Ontdek de campagne

Campagne 2017

The Next Curie

Naar aanleiding van de 150ste verjaardag van Marie Curie, op 7 november 2017, lanceren we de ‘Wie wordt de volgende Curie?’-innovatiecampagne. In deze innovatiecampagne geven wij een podium aan jonge wetenschappers en onderzoekers die zich hebben toegelegd op nucleaire technologie en zo in de voetsporen van Marie Curie treden.

Het Forum zet 8 innovatieve start-ups (zowel nationaal als internationaal) in de kijker, die allemaal gebruik maken van nucleaire technologie.

Ontdek alle innovatieve projecten.

Electricity widget

De ‘electricity widget’ is een tool die verschillende cijfers weergeeft van de Belgische energiemix. Zowel de elektriciteitsproductie als de CO2-uitstoot
per energiebron zijn in real time zichtbaar via de tool. Op de widget-pagina op onze website ontdek je de huidige energiemix in België, met de cijfers van de afgelopen 24 uur voor de elektriciteitsproductie en de daaraan gekoppelde CO2-uitstoot. In de elektriciteitsmix zien we dat de combinatie van kernenergie en hernieuwbare energie de basis vormt voor een koolstofarme elektriciteitsproductie. Op de pagina ontdek je verder de gevolgen van een eventuele kernuitstap, alsook een vergelijking met andere Europese landen. De berekening van onze electricity widget is gebaseerd op cijfers van ELIA (de netbeheerder van het Belgische hoogspanningsnet die instaat voor de transmissie van elektriciteit) en IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change, Verenigde Naties).

Ontdek de campagne

Campagne 2016

Nucleaire technologie in de kijker op National Geographic

De documentaire “Nuclear Lifeline” op National Geographic laat je de cruciale rol ontdekken die nucleaire technologie speelt in ons dagelijks leven, vandaag en morgen.... en de belangrijke rol die België speelt op vlak van nucleaire technologie. Denk daarbij aan de toepassingen in geneeskunde, maar ook in voeding, landbouw en watervoorziening. Deze toepassingen zijn essentieel geworden door de grotere impact van de klimaatverandering. Het Nucleair Forum heeft samen met National Geographic gewerkt aan de ontwikkeling van twee reportages. In de eerste aflevering ontdek je de toepassingen van kerntechnologie in de strijd tegen de klimaatverandering.

De uitzending focust op drie domeinen waarin nucleaire technologie een rol speelt: de bestraling van fruitvliegjes in Guatemala om de landbouw te helpen, de ontwikkeling van vaccins en de bestraling van planten om ze beter bestand te maken tegen klimaatverandering. De tweede aflevering gaat over nucleaire geneeskunde. Hierin volgt National Geographic de race tegen de klok van medische radio-isotopen, kleine deeltjes die essentieel zijn in de diagnose en behandeling van ziekten.

Ontdek hier de afleveringen.

Space campaign

In april lanceren we een campagne voor het grote publiek rond ruimtevaart en de rol die nucleaire technologie hierin speelt.

Ontdek de campagne

Campagne 2015 over het klimaat:

Kernenergie in de strijd tegen de klimaatverandering

Als een van de energiebronnen met de laagste CO2-uitstoot maakt kernenergie deel uit van de oplossing om de klimaatverandering te bestrijden. Toch krijgt die energievorm zowel tijdens debatten als in de media onvoldoende aandacht. In 2015 lanceerden we een sensibiliseringscampagne in het licht van de klimaatconferentie COP21 in Parijs. Ontdek ons dossier over de klimaatverandering.

Campagne 2015 over nucleaire geneeskunde:

Wat heeft kerntechnologie met mijn gezondheid te maken?

Elk jaar maken wereldwijd ongeveer 30 miljoen mensen gebruik van kerntechnologie voor de diagnose of de behandeling van talloze ziekten, waaronder kanker. Veel mensen komen ermee in aanraking, maar de meesten weten er weinig van af. Daarom organiseerde het Nucleair Forum in 2015 een informatiecampagne rond ziekenhuizen en in de geschreven pers.

Campagne 2013-2014 :

Ga voor een andere kijk op nucleaire technologie

In plaats van een specifiek aspect van kerntechnologie te belichten, kozen we er in 2013 en 2014 voor om de veelzijdigheid ervan in de kijker te zetten. We organiseerden een campagne in de media, online en offline, en lieten verschillende personen aan het woord die de 20.000 werknemers in de nucleaire sector in België vertegenwoordigen. Hun verhalen illustreren de veelzijdigheid en het nut van kerntechnologie. Door die technologie vanuit hun standpunt aan het publiek voor te stellen, wilden we het publiek een verrassende kijk bieden op een sector die voor velen geheimzinnig lijkt.

Campagne 2011-2012 :

Kernvragen

Aan de hand van ludieke filmpjes nodigden we het grote publiek uit om ons al hun vragen over kernenergie te stellen. Het resultaat? Ruim 2.000 burgers kwamen bij ons terecht met vragen over allerhande onderwerpen: energie, toepassingen met kerntechnologie, geneeskunde, onderzoek, milieu enz. We verwerkten een deel van die vragen in een informatiecampagne in de media.

Campagne 2010 :

Kernenergie in vraag op Rock Werchter

Het debat over kernenergie gaat ons allemaal aan, vooral de jongeren op Rock Werchter 2010. Het Nucleair Forum wilde hen actief in het debat betrekken. Op onze stand konden de festivalgangers hun natuurlijke radioactiviteit laten meten. We zijn allemaal van nature radioactief, maar dat is helemaal niet gevaarlijk. De jongeren kregen ook leuke gadgets mee en konden hun gsm opladen of hun drank koelen in kleine koelkastjes.

TV spot van het Belgische Nucleair Forum

Campagne 2009 :

Kernenergie. Al eens over nagedacht?

Kernenergie: je bent ervoor of ertegen. Met deze campagne wilden we iedereen uitnodigen om er écht bij stil te staan door openlijk te praten over veiligheid, kernafval en radioactiviteit. Ook de nucleaire geneeskunde die levens redt, de aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot dankzij kernenergie en de radiosterilisatie waarmee we de bacteriën in onze voeding bestrijden, kwamen aan bod. We moeten met andere woorden nadenken over hoe we onze planeet kunnen redden zonder aan levenskwaliteit in te boeten.

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer