De paradox van een Belgische kernuitstap
Elke week verschijnt er wel een nieuw rapport of een nieuwe studie die aantoont dat de temperatuur op aarde op alarmerende wijze wijzigt. Elk jaar worden warmterecords verpulverd en nooit eerder was er zoveel fijn stof in de lucht…
De volgende weken en maanden zitten de energieministers opnieuw samen om een Belgisch Energiepact te bespreken. Met dat pact willen ze een langetermijnbeleid uittekenen dat een koolstofarme stroombevoorrading aan een betaalbare prijs verzekert.
Als het over duurzaamheid gaat, lijkt iedereen het nu al eens: onze elektriciteit moet meer beroep doen op hernieuwbare energiebronnen. We willen elektriciteit die minder koolstofdioxide en fijn stof uitstoot, want die zijn nefast voor ons klimaat.
Op het vlak van uitstoot doen we het in België al niet zo slecht. Dankzij onze kerncentrales en hernieuwbare energie is onze energiemix al voor driekwart koolstofarm. De grootste bijdrage aan die koolstofarme elektriciteit wordt trouwens door kernenergie geleverd.
En precies daarin zit de paradox: hoewel de kerncentrales ervoor zorgen dat België een relatief mooi rapport kan voorleggen op het vlak van CO2-uitstoot, willen sommigen ze sluiten. De voorstanders van de sluiting lopen het risico dat ze het tegenovergestelde bereiken van wat ze nastreven. Want als België uit kernenergie stapt in 2025 zal onze CO2-uitstoot pijlsnel de hoogte in gaan, tot ver voorbij de alarmwaarden. Onze uitstoot zal decennialang veel hoger zijn dan vandaag. Terwijl milieuexperten ervoor pleiten om zo snel mogelijk alle fossiele brandstoffen te bannen, overweegt België om haar kerncentrales in 2025 te sluiten en de fossiele productie-eenheden wel te behouden.
Kijken naar Duitsland is op dat vlak zeer leerrijk: onze buren willen namelijk al hun kerncentrales tegen 2022 sluiten, maar hebben onlangs beslist om hun bruinkoolcentrales nog minstens 40 jaar te gebruiken. Duitsland en Denemarken die zichzelf graag aanprijzen als dé groene voorbeelden, doen het veel slechter op het vlak van CO2-uitstoot. De cijfers liegen er niet om (1): Duitsland stoot maar liefst 10 keer meer koolstofdioxide uit dan Frankrijk, die kernenergie EN hernieuwbare energie combineert. Als je het ruimere plaatje bekijkt merk je trouwens dat de landen met de beste resultaten op het vlak van CO2-uitstoot allemaal beroep doen op kernenergie.
Anders gezegd: je kan niet én de kerncentrales sluiten én de CO2-uitstoot aan banden leggen. Daarom pleiten wij ervoor dat kernenergie deel uitmaakt van de energiemix, naast hernieuwbare energie. Die combinatie geeft België alle kansen om zijn elektriciteit koolstofarm te maken en de elektriciteitsbevoorrading te verzekeren aan een betaalbare prijs.
(1) De cijfers kunnen geraadpleegd worden bij ENTSOE en zijn in real time te bekijken op www.electricitymap.org
Bronnen en cijfers: PwC-studie, Naar een succesvolle energietransitie, De rol van kernenergie en hernieuwbare energie in België, 2016