Belgen zijn voor kernenergie (IPSOS-peiling)
Het Belgisch Nucleair Forum, dat de nucleaire sector in België vertegenwoordigt, is tevreden met de resultaten van de laatste IPSOS-enquête, uitgevoerd door Le Soir, RTL Info, Het Laatste Nieuws en VTM.
De opiniepeiling bevestigt dat de meerderheid van de Belgen resoluut voorstander is van kernenergie, zowel nu als in de toekomst. 7 op de 10 Belgen wil de twee jongste reactoren langer openhouden, 6 op de 10 Belgen wil dat alle Belgische reactoren in werking blijven na 2025 en 5 op de 10 Belgen zijn zelfs voorstander van de bouw van nieuwe kernreactoren op het Belgische grondgebied.
Deze resultaten zijn in lijn met een gelijkaardige peiling van begin dit jaar, uitgevoerd door POLARIS en AQ RATE in opdracht van het Nucleair Forum.
Het uiteindelijke doel van het energievraagstuk is te beschikken over oplossingen waarmee ons land de gewenste hoeveelheid elektriciteit kan produceren en onafhankelijk blijven van zijn buurlanden, onder meer met behulp van koolstofvrije energiebronnen en tegen een betaalbare prijs.
Het Belgisch Nucleair Forum roept de Belgische regering dan ook op om dringend de nodige beslissingen te nemen om de wet op de kernuitstap van 2003 aan te passen, en indien nodig te schrappen, om dit mogelijk te maken.
De nucleaire industrie heeft dringend behoefte aan een duidelijk, ambitieus en stabiel wettelijk kader. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat de nodige investeringen tijdig kunnen worden gedaan. Ook kleine modulaire kernreactoren (SMR) zullen naar verwachting vanaf 2030 ten tonele verschijnen. Deze projecten moeten dringend worden voorbereid. Ons land moet dringend van start gaan met de ontplooiing van deze technologie om de energietransitie van ons land succesvol te maken.
SMR's zijn (net als bestaande reactoren) koolstofarm, en kunnen hun output moduleren waardoor ze perfect complementair zijn met hernieuwbare energie. Zij bieden ook de mogelijkheid om waterstof en warmte te produceren, essentieel voor het koolstofvrij maken van onze economie en industrie.