Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Nucleaire renaissance in Europa
Nucleaire renaissance in Europa

Westinghouse bouwt mee aan nieuwe kerncentrales in Finland, Zweden en Bulgarije

Kernenergie beleeft een renaissance in Europa, en de recente engagementen en contracten van Westinghouse zijn daarvan een levend bewijs. De Amerikaanse leverancier van diensten en services voor de nucleaire sector heeft recent contracten en memorandums getekend met Finland, Zweden en Bulgarije. Drie landen die allemaal hun klimaatdoelen willen halen en daarvoor beroep doen op kernenergie als betrouwbare, betaalbare en koolstofarme energiebron. Het gaat zowel om nieuwe reactoren van het kleine type (de zogenaamde SMR’s) als de klassieke grote kerncentrales.

Zweden en Finland

Westinghouse Electric Company en Fortum tekenden begin juni een Memorandum of Understanding (MOU) om de mogelijkheden te onderzoeken voor de ontwikkeling en implementatie van AP1000® en AP300™ reactorprojecten in Finland en Zweden. De MOU's vormen een samenwerkingskader voor gedetailleerde technische en commerciële besprekingen. Ze bekijken de mogelijkheden om de reactortechnologieën van Westinghouse in beide landen te implementeren.

De AP1000-reactor en de AP300 kleine modulaire reactor (SMR) hebben dezelfde ontwerp- en vergunningsmethodologieën, hetzelfde passieve veiligheidssysteem, dezelfde toeleveringsketen, dezelfde I&C en dezelfde mogelijkheden om te moduleren en in te spelen op de flexibele vraag naar elektriciteit, wat de installatie op de locaties zal vergemakkelijken en versnellen.

AP1000

De AP1000 is de enige operationele Generation III+ reactor met volledig passieve veiligheidssystemen, een modulair bouwontwerp en heeft de kleinste voetafdruk per MWe op de markt. In de Verenigde Staten, op de Vogtle-locatie, is één AP1000-eenheid onlangs begonnen met het produceren van stroom, terwijl een tweede eenheid zich voorbereidt op de eerste splijtstoflading. Vier AP1000-reactoren zijn momenteel al operationeel in China, en zes andere reactoren zijn daar in aanbouw. Polen heeft de AP1000-technologie geselecteerd voor zijn allereerste kerncentrale, en Oekraïne heeft zich verbonden tot de ontwikkeling van negen reactoren. Tenslotte wordt de AP1000-technologie ook overwogen voor meerdere andere locaties in Centraal- en Oost-Europa, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

AP300

Westinghouse lanceerde vorige maand de AP300 SMR, een kleine modulaire reactor (SMR) van 300-MWe die is gebaseerd op de beproefde, gelicentieerde AP1000-technologie. De AP300 SMR is de enige kleine modulaire reactor die gebaseerd is op een operationele reactor. Westinghouse mikt op certificering van het ontwerp in 2027 en op de start van de bouw in 2030. De eerste werkende eenheid zou in 2033 beschikbaar zijn.

Bulgarije

Eén week later, op 14 juni 2023, kondigde Westinghouse Electric Company aan dat het een Front-End Engineering and Design (FEED) contract heeft getekend met de Bulgaarse kerncentrale Kozloduy-Newbuild voor een nieuwe AP1000® reactor op de locatie Kozloduy. En nu beginnen dan de werkzaamheden om de Bulgaarse industrie en de bestaande infrastructuur op de Kozloduy-locatie te beoordelen op hun potentieel om de bouw van een AP1000-reactor te ondersteunen.

De aankondigingen en plannen van Westinghouse in Bulgarije, Zweden en Finland zijn het zoveelste bewijs dat de nucleaire renaissance een feit is, en dat de SMR een concrete realiteit wordt in de volgende jaren.

Meer info

Voor meer informatie verwijzen we graag naar de website van Westinghouse.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer