Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Stand up for Nuclear
zondag 20 oktober 
van 11u tot 14u - Brussel
Stand up for Nuclear
zondag 20 oktober
van 11u tot 14u - Brussel

Wereldprimeur: voor het eerst in de geschiedenis komen mensen in heel de wereld op straat om hun steun te tonen voor kernenergie tijdens Stand up for Nuclear.

Op zondag 20 oktober 2019 komen mensen uit heel de wereld op straat om te pleiten vóór kernenergie. Het is de eerste keer ooit dat dit gebeurt. De organisatie is in handen van het burgerplatform Nuclear Pride Coalition. Ook Brussel is één van de 32 deelnemende steden.

Kernenergie is in tal van landen, waaronder België, de belangrijkste bron van koolstofarme elektriciteit (fact!). Als de kerncentrales in 2025 zullen sluiten en worden vervangen door gascentrales, die veel meer CO2 uitstoten, heeft dat een zeer negatieve impact op de CO2-uitstoot (fact!). Met alle gevolgen vandien voor het klimaat en de klimaatverandering.

Totdaar de feiten, die ook tal van internationale experts (Verenigde Naties, IPCC, Internationaal Energie Agentschap, MIT, Europese Commissie, …) erkennen. Voor de initiatiefnemers van Stand up for Nuclear is kernenergie daarom deel van de oplossing. If afwachting van betere oplossingen (zoals carbon capture of 100% hernieuwbaar) moeten we momenteel (gelet op de ernst en urgentie van het klimaatprobleem) beroep doen op àlle koolstofarme oplossingen die we momenteel beschikbaar hebben, waaronder kernenergie.

Om hun standpunt kracht bij te zetten, roepen ze iedereen op om straat te komen, waar ook ter wereld, en hun standpunt duidelijk te maken aan pers, politici en de rest van de bevolking. In totaal nemen 32 steden deel aan het initiatief, waaronder Berlijn, Taipei, Los Angeles, Helsinki, Manila, Buenos Aires, Mumbai, Seattle, Washinton D.C., New York, Milaan, Madrid … en ook Brussel!

Iedereen die vindt dat kernenergie moet behouden blijven en verder ontwikkeld worden, is welkom. Jong en oud, klein en groot, groene jongen of econoom, betrokken bij kernenergie in België of helemaal niet, … De initiatiefnemers omschrijven het event zelf als een ‘feestelijke happening’, met zelfgemaakte posters, ballonnen en veel kleur.

De Belgische organisatie van dit burgerinitiatief is in handen van de jonge organisatie 100TWh. Mede-oprichter Paul Bossens: “Op 20 oktober zullen voorstanders van kernenergie overal ter wereld verzamelen bij treinstations, centrale pleinen en openbare parken over de om mensen te informeren over het belang van kernenergie en enkele courante mythes over de technologie te weerleggen.”

“Kernenergie is de enige technologie die alle mensen uit (energie)armoede kan halen én tegelijkertijd het milieu beschermt (door de lage CO2-uitstoot). Desondanks wordt de nucleaire sector in Europa, Azië en Noord-Amerika aangevallen door anti-nucleaire activisten, vaak met steun van de fossiele industrie. Het behoud van bestaande kerncentrales en de bouw van nieuwe centrales is essentieel om aan de groeiende vraag naar energie te voldoen en tegelijkertijd onze gezondheid en het milieu te beschermen en de negatieve impact van luchtverontreiniging en klimaatverandering tegen te gaan.”

  • WAT: feestelijke manifestatie pro kernenergie
  • WANNEER: zondag 20 oktober 2019 van 11.00u tot 14.00u
  • WAAR: Carrefour de l’Europe (plein voor het centraal station) in Brussel
  • VOOR WIE: iedereen die vindt dat de kerncentrales moeten worden behouden. Ook kinderen, vrienden, familie, en huisdieren zijn welkom
  • DOOR WIE: het burgerinitiatief Nuclear Pride Coalition
  • WAAROM: kerncentrales zijn de belangrijkste bron van CO2-arme elektriciteit, daarom zijn ze deel van de oplossing in de strijd tegen de klimaatverandering


Meer info via www.standupfornuclear.org

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer