Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Vakantie
News - Vakantie

Op vakantie deze zomer? Nucleaire technologie reist discreet met u mee!

Met het vliegtuig naar je bestemming deze zomer? Met je wagen op reis? Of gewoon een staycation thuis? Ongeacht waar je gaat, kerntechnologie is alomtegenwoordig, ook tijdens je vakantie. En wist u dat de luchthaven van Zaventem een belangrijke hub is voor het transport van radio-isotopen naar alle uithoeken van de wereld?


Nucleaire technologie wordt gebruikt om de veiligheid en stevigheid van vliegtuigen te testen. Maar de technologie wordt ook gebruikt om uw bagage te scannen op luchthavens. Wist je trouwens dat je na een transatlantische vlucht meer radioactieve straling hebt opgelopen dan een medewerker in een kerncentrale? En dan nog dit: wereldwijd zijn er meer dan 5,8 miljoen hybride wagens uitgerust met halfgeleiders die kerntechnologie gebruiken. Kortom, waar je ook gaat deze zomer, nucleaire technologie reist met je mee.

De bagagescan op een luchthaven.

Nucleaire technologie in de luchthaven

Wist u dat we met z'n allen omgeven zijn door natuurlijke radioactiviteit? En dat ons lichaam zelf ook radioactief is? Naast dit natuurverschijnsel bestaat er ook nog kunstmatige radioactiviteit, die we aantreffen in medische en industriële toepassingen die gebruikmaken van kerntechnologie.

Ioniserende straling is traceerbaar. Die eigenschap wordt gebruikt om verborgen gebreken op te sporen, zoals bijvoorbeeld corrosiesporen in de vleugels van een vliegtuig. Dankzij deze toepassing van nucleaire technologie kan de stevigheid van een vliegtuig worden gecontroleerd zonder dat het uit elkaar moet worden gehaald.

Daarnaast is er nog een courante toepassing van nucleaire technologie op luchthavens. Elk stuk bagage dat mee aan boord gaat van een vliegtuig wordt gescand op explosieven of andere gevaarlijke materialen, en is het 100% gegarandeerd dat er geen gevaarlijke stoffen mee inchecken.

Radioactiviteit tijdens een vlucht

Het heelal en de ruimte zitten vol met radioactieve deeltjes. Dit wordt natuurlijke radioactiviteit genoemd, het gevolg van de oerknal (de big bang), waarbij er veel energie en veel radioactieve straling vrij kwam. De dampkring van de aarde werkt als een filter, en beschermt ons tegen die natuurlijke radioactieve straling. Maar omdat een vliegtuig op een hoogte vliegt van 10 kilometer, waar de lucht veel ijler is en er minder bescherming is door de dampkring, worden we tijdens een vlucht veel meer blootgesteld aan deze kosmische straling dan wie aan de grond blijft. Tijdens één lange vlucht (bijvoorbeeld tussen twee continenten) loop je méér radioactieve straling op dan een medewerker van een kerncentrale gedurende een volledig jaar.

Ook als je geen vliegtuig neemt, kom je zonder het te beseffen tientallen keren in contact met nucleaire technologie. Bijna 6 miljoen hybride wagens zijn uitgerust met halfgeleiders die kerntechnologie gebruiken, om maar één voorbeeld te noemen. Je merkt het, waar je ook gaat of staat deze zomer, nucleaire technologie reist met je mee.

Lees meer over radioactiviteit
Gemiddelde blootstelling aan straling, enkele voorbeelden.

De luchthaven van Zaventem: onmisbaar voor het transport van radio-isotopen

Radio-isotopen worden ingezet bij de diagnose en de behandeling van ziekten. De techniek wordt wereldwijd jaarlijks gebruikt bij meer dan 30 miljoen mensen. Voor de productie en het transport van die radio-isotopen moeten heel wat stappen doorlopen worden, en liefst zo snel mogelijk. Om patiënten te kunnen helpen, barst een race tegen de klok los... De luchthaven van Zaventem is een belangrijke internationale hub voor de verdeling van radio-isotopen wereldwijd.

Lees meer over de logistiek van radio-isotopen

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer