Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Twee recente opiniepeilingen over kernenergie
News - Twee recente opiniepeilingen over kernenergie

Belgen genuanceerd maar gematigd positief over kernenergie: meer voorstanders dan tegenstanders, 4 op 10 Belgen ook gewonnen voor nieuwe kerncentrales

In de aanloop naar de federale verkiezingen van 26 mei 2019 worden tal van politieke barometers georganiseerd, om te polsen naar het stemgedrag en opinies ten opzichte van tal van actuele thema’s. In twee van die peilingen (Kantar TNS en IPSOS) ging het ook over kernenergie. En dit zijn de resultaten.

Méér voorstanders dan tegenstanders van kernenergie (in Vlaanderen)

In november 2018 organiseerde Kantar TNS in opdracht van De Standaard, VRT, Le Soir en RTBF een grootschalige opiniepeiling naar de kiesintenties van de Belg. Naast een algemene vraag over het kiesgedrag (‘Voor welke partij zou u stemmen mochten er nu verkiezingen zijn?’) kwamen ook specifieke vragen aan bod, aansluitend op de actualiteit en actuele thema’s. De actualiteitsvragen waren verschillend in Franstalige en Nederlandstalige kant. In Vlaanderen werd onder andere gevraagd of de Belgische kerncentrales moeten openblijven of mogen dichtgaan (deze vraag werd niet gesteld in Franstalig België).

Het resultaat? In Vlaanderen zijn méér voorstanders dan tegenstanders van kernenergie. 49 procent van de Vlamingen vindt dat de Belgische kerncentrales in geen geval mogen dichtgaan (21% plus 28%) versus 37 procent die vinden dat de kerncentrales wel mogen dichtgaan (23% plus 14% procent), zie afbeelding hieronder. Met andere woorden, méér Vlamingen zijn vóór kernenergie dan tegen.

N.B. De percentages in onderstaande grafiek zijn afgerond, vandaar dat de som van alle onderstaande percentages 101 is en niet 100.

Bron: Kantar TNS, december 2018

Ook 1 op 4 kiezers van Groen is vóór kernenergie

Bovenstaande vraag werd ook geanalyseerd in functie van de kiesintenties. De meeste steun voor kernenergie is te vinden bij N-VA-kiezers (60% vindt dat de kerncentrales moeten blijven tegenover 28% die vindt dat ze moeten dichtgaan). Ook bij mensen die zeggen te zullen stemmen voor CD&V, Open VLD, Vlaams Belang, S.PA en PVDA is er méér steun voor kernenergie dan tegenkanting (respectievelijk 49% versus 37%, 47% versus 36%, 57% versus 35%, en 38% versus 36%). Enkel bij de achterban van Groen zijn er méér tegenstanders dan voorstanders voor kernenergie. Maar ook daar een opvallend resultaat: maar liefst 1 op 4 personen die zegt voor Groen te zullen stemmen, is voorstander van kernenergie (dus 26% vóór kernenergie versus 62% tegen).

4 op 10 Belgen voorstander van nieuwe kerncentrales in ons land

Een andere peiling werd in februari dit jaar georganiseerd door het onderzoeksbureau IPSOS, dit keer in opdracht van Het Laatste Nieuws, VTM, RTL-TVI en Le Soir. Ook hier ging het om een politieke barometer, die polste naar de kiesintenties van de Belg, 4 maanden vóór de federale verkiezingen. Ook hier werden actualiteitsgebonden vragen gesteld, zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië. Eén van de vragen was deze: “Vindt u dat er in ons land (een) nieuwe kerncentrale(s) moet(en) gebouwd worden?”.

Ook hier waren de resultaten opvallend. Niet minder dan 4 op 10 Belgen is gewonnen voor het idee van nieuwe kerncentrales. In Vlaanderen is de steun voor nieuwe kerncentrales nog hoger (44%); in Brussel (39%) en Wallonië (32%) is die steun wat lager. In Vlaanderen zijn ook hier de grootste voorstanders te vinden bij N-VA. Maar zelfs bij PVDA is nog altijd de helft van de kiezers te vinden voor nieuwe kerncentrales. Gedetailleerde informatie per partij aan Franstalige kant was niet beschikbaar.

4 op 10 Belgen zijn voorstander van nieuwe kerncentrales in België (Bron: IPSOS België, februari 2019).

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer