2016 was recordjaar voor nucleaire sector: nooit eerder waren er zoveel kerncentrales (geïnstalleerde capaciteit) als nu
Meer dan 9 GW aan nieuwe nucleaire capaciteit kwam online in 2016, de grootste jaarlijkse toename sinds meer dan 25 jaar. Eind 2016 waren er wereldwijd 448 reactoren, tegenover 441 aan het begin van het jaar. Tien reactoren begonnen met elektriciteit te leveren en drie reactoren werden gesloten, wat resulteerde in een netto-toename van de nucleaire capaciteit met iets meer dan 8 GW. Het aantal reactoren in aanbouw blijft hoog, met 61 reactoren onder constructie (eind 2016).
De hoeveelheid door kernenergie geleverde elektriciteit steeg wereldwijd met 35 TWh tot 2476 TWh. Deze stijging is het resultaat van zowel de nieuwe reactoren die online kwamen als de verhoogde productie van de bestaande vloot.
In China werd het eerste beton gegoten voor de reactor Tianwan 6. De eerste door Korea ontworpen APR-1400, eenheid 3 in de kerncentrale van Shin Kori, werd in januari door Korea Hydro en Nuclear Power op het net aangesloten. De bouw van vier reactoren APR-1400 in Barakah in de Verenigde Arabische Emiraten bleef goede vooruitgang boeken en de eerste reactor zal volgend jaar worden opgestart. In Rusland werd de eerste VVER-1200 in Novovoronezh II in augustus op het net aangesloten.
Kerncentrales leveren een belangrijke bijdrage aan CO2-arme, betrouwbare en betaalbare elektriciteit, aldus nog het rapport. Maar hun aandeel en belang zal de volgende jaren allicht nog moeten toenemen, omdat de groei van hernieuwbare energie niet snel genoeg gaat om de klimaatdoelstellingen te halen. Daarom is er de komende decennia meer dan ooit nood aan alle koolstofarme elektriciteitsbronnen, dus inclusief kernenergie.
Zoals de grafiek hieronder duidelijk maakt, was er nooit eerder zoveel kernenergie (in termen van geïnstalleerde capaciteit) als nu.
