Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Rapport FANC
News - Rapport FANC

Stress tests: 98% van het actieplan BEST gerealiseerd eind december 2017

Enkele dagen na het ongeval van Fukushima in 2011 legden de Europese autoriteiten stress tests op voor alle actieve kerncentrales binnen de Europese Unie. Die stresstests moeten aantonen in welke mate de centrales bestand zijn tegen extreme omstandigheden. Op basis van de resultaten van die stress tests, werd een actieplan opgesteld door de uitbaters van de nucleaire installaties. Vandaag publiceert het FANC de voortgangsverslagen van het jaar 2017 voor de kerncentrales van Doel en Tihange. Conclusie van het FANC: de kerncentrales van Doel en Tihange zijn goed beschermd tegen extreme omstandigheden van buitenaf.

Na het kernongeval in Fukushima in maart 2011 besliste de Europese Raad dat alle Europese kerncentrales een stress test moesten ondergaan. Het doel van deze stress tests was om te evalueren in hoeverre de kerncentrales in Europa beschikken over voldoende grote veiligheidsmarges om te weerstaan aan extreme omstandigheden. 

Op basis van de resultaten van deze stress tests stelde elke exploitant zelf een actieplan op en legde het voor aan het FANC om het veiligheidsniveau van zijn installaties verder te verhogen. Het FANC evalueerde de voorgestelde actieplannen en formuleerde waar nodig bijkomende eisen en aanbevelingen. Het FANC keurde alle nationale actieplannen voor de kerncentrales goed.

Het FANC volgt dicht actieplan van nabij op en publiceert jaarlijks een opvolgingsverslag. De status van het actieplan van de Belgische kerncentrales eind 2017 werd op 9 maart 2018 gepubliceerd op de website van het FANC.  

In 2017 werden volgende belangrijke acties succesvol afgerond:

  • De bescherming tegen gevaren van buitenaf (overstromingen, aardbevingen, extreme situaties...) werd volledig geïmplementeerd (bijvoorbeeld de muur in Tihange);
  • De strategie bij een complete black-out van de centrales (complete station black-out) en verlies van het ultieme koelsysteem (Loss of Ultimate Heat Sink) is operationeel;
  • De constructie en ingebruikname van gefilterde drukontlastingssystemen voor de reactorgebouwen (“Filtered Containment Venting Systems”). De bedoeling van deze gefilterde drukontlastingssystemen is om de druk in het reactorgebouw op een gecontroleerde manier te verlagen in geval van een ernstig ongeval (=kernsmelt). Dat is nodig om het risico op scheuren in de lekdichtheid van het reactorgebouw en de daarmee ongecontroleerde lozing van radioactiviteit in de atmosfeer te voorkomen. Dit wordt gedaan door een zeer efficiënte filter te openen die verbonden is met het reactorgebouw en door de stoom die in het reactorgebouw zit in de atmosfeer vrij te laten.

Eind 2017 was dit actieplan voor 98% afgerond. De laatste overblijvende actie betreft de bouw van een nieuwe noodplankamer in Tihange. Dit zal eind 2019 klaar zijn.

Raadpleeg hier het verslag van het FANC

Meer lezen: website FANC

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer