Nieuw interuniversitair centrum voor protontherapie wordt vandaag officieel voorgesteld in Leuven
Vandaag wordt het ParTICLe project officieel voorgesteld. ParTICLe is een een gloednieuw behandel- en onderzoekscentrum voor protontherapie. Protontherapie is een innovatieve toepassing van de nucleaire technologie.
Nucleaire technologie wordt niet enkel gebruikt om elektriciteit op te wekken. Eén van de belangrijkste domeinen van kerntechnologie is de medische wereld. Jaarlijks krijgen ongeveer 30 miljoen patiënten een diagnose of behandeling dankzij nucleaire knowhow. België is één van de pioniers en speelt wereldwijd een zeer belangrijke rol.
De helft van alle patiënten met kanker wordt in de loop van hun therapie behandeld met radiotherapie (bestraling), een nucleaire toepassing. Verder speelt radiotherapie ook een belangrijke rol de behandeling van klachten. Protontherapie is een vorm van radiotherapie die toelaat om het gezonde weefsel dat de tumor omringt, volledig te sparen.
Lees meer over de oplossingen, voordelen en werking van protontherapie op de website van het UZ Leuven.
ParTICLe: Belgische ziekenhuizen werken samen
Het nieuwe protoncentrum in Leuven is een belangrijk project in de medische wereld. In essentie wil dit project deze hoogtechnologische vorm van radiotherapie op een kwalitatieve en veilige manier kunnen aanbieden aan de patiënt. Hoe het toestel werkt, lees je hier.
Dit interuniversitair project kreeg de naam ParTICLe, wat staat voor “Particle Therapy Interuniversitary Center Leuven”. UZ Leuven, de KU Leuven, het Universitair Ziekenhuis Saint-Luc en de UCL werkten hiervoor samen met UZ Gent, UZA en UZ Brussel, mede gesteund door heel wat regionale ziekenhuizen en andere onderzoeksinstituten.
In deze video kan je de vooruitgang van de bouw van het protoncentrum versneld afspelen. Op 30 seconden zie je welke werkzaamheden er de voorbije 5 maanden gebeurden.