Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Verhoogde straling gemeten in reactorkern Fukushima.
News - Verhoogde straling gemeten in reactorkern Fukushima.

News - Verhoogde straling gemeten in reactorkern Fukushima. Waarom?

De voorbije dagen zijn een aantal alarmerende krantenkoppen verschenen over de kerncentrale in Fukushima: "Straling rond Fukushima hoger dan ooit", of nog “Onvoorstelbaar en voorlopig een raadsel: er is iets gebeurd in Fukushima dat straling ineens enorm doet stijgen”. Wat is er precies aan de hand?

De recente media-aandacht volgde op een persbericht van TEPCO, uitbater van de kerncentrale en verantwoordelijk voor de clean-up. Een dag eerder was er in reactor 2 (één van de drie reactoren waarbij zich een kernsmelting voordeed) een stralingsniveau van 530 sievert per uur gemeten. Ter vergelijking: op 11 maart 2011, toen een tsunami de centrale verwoestte - was de gemeten straling 73 sievert per uur. Een blootstelling vanaf 4 à 5 sievert per uur is dodelijk.

Wat zijn de feiten?

De gemeten straling is inderdaad de hoogste die tot nu toe werd gemeten, maar dat betekent niet dat de straling binnenin en rondom de centrale stijgt, of dat de straling nu hoger is dan bij de kernramp (zoals sommige artikels en rapporten beweren). Integendeel, de hoger gemeten waarden zijn het resultaat van een nieuwe testmethode die TEPCO heeft ontwikkeld, met de hulp van een nieuwe robot die uitgerust is met een 10,5 meter lange telescopische arm, waaraan een camera en meetinstrument zijn bevestigd. Deze robot rijdt autonoom rond in het hart van de getroffen reactor, en kan op die manier nuttige informatie bezorgen over de specifieke eigenschappen en stralingsniveaus binnen de getroffen reactor. Deze robot kan vanop afstand bediend worden en biedt waardevolle informatie die zeer nuttig zal zijn bij de latere ontmanteling van de site.

Terwijl de gemeten straling de hoogste waarde is die ooit werd gemeten in de kernreactor, blijft de straling rondom het reactorgebouw en in de regio rond de kerncentrale verder dalen. Anders gezegd, voor mens en milieu vormt de gemeten straling geen enkel gevaar.

"In Japan lopen heel wat mensen rond met stralingsmonitoren. Indien er effectief een toename van de straling was geweest, hadden we dat onmiddellijk gezien," aldus Professor Gerry Thomas, een stralingsdeskundige van het Imperial College in Londen, aan IFLScience.

Waarom is dit nieuws nu belangrijk? Wel, om de gesmolten reactoren van Fukushima te ontmantelen, moeten ingenieurs eerst de gesmolten brandstof vinden. Nu dat het geval is voor de eerste van de drie getroffen reactoren, is een belangrijke stap genomen naar de ontmanteling van de site.

De gemeten straling is inderdaad de hoogste die ooit werd waargenomen in de centrale van Fukushima. Maar dat was precies de bedoeling, om met een nieuwe robot tot in het hart van de getroffen reactor binnendringen om een beter zicht te krijgen over de aard en de omvang van de straling.

Maar de gemeten straling heeft geen enkele impact op de omgeving en vormt geen enkel gevaar voor natuur of mens. De omgevingsstraling rond de getroffen blijft verder dalen, en is niet plots op verontrustende wijze toegenomen (in tegenstelling tot bepaalde alarmerende berichten). 

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer