Minder elektriciteit uit kernenergie leidt rechtstreeks tot verhoging CO2-uitstoot in België. En omgekeerd.
Wat is de link tussen kernenergie en CO2? Wanneer er minder elektriciteit wordt geproduceerd door de Belgische kerncentrales, betekent dit meteen een verhoging van de CO2-uitstoot in ons land. En omgekeerd. De cijfers tonen dit zwart op wit aan.
Welke elektriciteitsbron in ons land (wind, zon, kernenergie en gas) levert hoeveel elektriciteit? Elke dag publiceert ELIA op haar website de cijfers van de Belgische elektriciteitsmix. Deze cijfers zijn eveneens beschikbaar op onze website.
De laatste maanden van 2018 verkleinde het percentage elektriciteit geproduceerd door kernenergie. Dat had te maken met de onderhoudswerken in de centrales Doel 3, Doel 4, Tihange 2 en Tihange 3. Daardoor kwam de stroom de voorbije maanden voornamelijk van fossiele alternatieven, die 30 tot 40 keer meer CO2 uitstoten dan wind, zon en kernenergie. Nu opnieuw 6 van de 7 reactoren operationeel zijn, gebeurt het omgekeerde: de CO2-uitstoot in ons land daalt.
Onderstaande tabel geeft het verband weer tussen kernenergie en CO2-uitstoot. De conclusie? Hoe minder stroom er afkomstig is uit kerncentrales (blauwe pijl), hoe meer elektriciteit wordt opgewekt door gascentrales, met een hogere CO2-uitstoot (rode lijn). En omgekeerd: meer kernenergie betekent minder CO2.

De mogelijke impact van een kernuitstap op het klimaat
Deze conclusie ligt in lijn met de analyse van verschillende academici (EnergyVille, Ronnie Belmans, Johan Albrecht, ….), die nagingen wat de impact is van een kernuitstap op het klimaat. De verschillende studies komen tot gelijkaardige resultaten: een kernuitstap zou de CO2-uitstoot in ons land sterk doen toenemen, waardoor België zijn klimaatdoelstellingen niet zou halen.