Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Projected Costs of Electricity Generation 2020
Projected Costs of Electricity Generation 2020

Kernenergie is één van de goedkoopste manieren om CO2-vrije elektriciteit op te wekken

Het langer openhouden van de bestaande kerncentrales (LTO, long term operations) is van alle CO2-arme energiebronnen die momenteel bestaan de meest kosten-efficiënte optie. En ook als je vandaag de dag nieuwe kerncentrales zou bouwen, zijn die de goedkoopste vorm van stuurbare lowcarbon elektriciteit. Dat zijn twee van de opvallendste conclusies van de nieuwe omvattende LCOE-studie van het Internationaal Energieagentschap (IEA) en het Nuclear Energy Agency (NEA), onderdeel van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Wat is de prijs van elektriciteit, als je de verschillende technologieën vergelijkt die vandaag bestaan? Met andere woorden: als je anno 2020 nieuwe windmolens bouwt, is de elektriciteit die daarmee over enkele jaren wordt opgewekt dan goedkoper of duurder dan die afkomstig van nieuwe zonnepanelen of nieuwe gascentrales, als je de verschillende technologieën vergelijkt die vandaag bestaan en als je alle parameters mee opneemt in de berekening (LCOE, levelised cost of electricity)? De vraag is pertinent voor heel veel landen, waaronder België, die voor een belangrijke omschakeling staan van hun elektriciteits- en energieproductie. Met die energietransitie wil België, net als de buurlanden, zo snel mogelijk zijn energieproductie volledig koolstofarm maken, om de klimaatdoelstellingen te halen en de klimaatverandering een halt toe te roepen. Wat blijkt uit de resultaten?

Bestaande kerncentrales openhouden is de meest kosten-efficiënte CO2-arme optie

Volgens het nieuwe rapport van het IEA en het NEA is het langer openhouden van bestaande kerncentrales de minst dure optie, en goedkoper dan investeringen in eender welk ander nieuw type nog te bouwen centrales.

Om de klimaatdoelstellingen te halen is kernenergie voor landen die al over kerncentrales beschikken, een zeer handige tool en een extra troef, om verschillende redenen: ze zijn onmiddellijk inzetbaar, omdat de capaciteit beschikbaar is en niet meer moet gebouwd worden; en bovendien zijn ze dus ook goedkoper dan wanneer je bijkomende CO2-arma capaciteit moet bouwen. Logisch toch?

Kerncentrales stoten geen CO2 uit. Ze zijn voor een land als België de belanghrijkste bron van CO2-arme elektriciteit. Tal van landen kozen er voor om, in het licht van de klimaatdoelstellingen, de bestaande kerncentrales langer open te houden (o.a. Nederland, Zwitserland, Zweden, de Verenigde Staten), maar ook België (dat in 2015 besliste om zijn drie oudste kerncentrales 10 jaar langer open te houden).

Nieuwe kerncentrales zijn de goedkoopste optie voor stuurbare CO2-arme elektriciteit

Windmolens en zonnepanelen hebben tal van voordelen, en ze worden voor een land als België tegen 2030 de belangrijkste bron van CO2-arme elektriciteit. Maar ze hebben 1 belangrijk nadeel: ze zijn intermittent, en fluctueren dus met het weer. Daarom heb je een bijkomende energiebron nodig die stuurbaar is, en die je aan- of uitzetten wanneer je wil, en die onafhankelijk is van het weer. Kernenergie is stuurbaar én koolstofarm. Méér zelfs, voor een land als België, met te weinig hoogteverschillen om veel waterkrachtcentrales te bouwen, is kernenergie die enige stuurbare CO2-arme energiebron. Uit het nieuwe rapport blijkt dus dat nieuwe kerncentrales de goedkoopste optie is voor de productie van elektriciteit die tegelijk CO2-arm is, én stuurbaar.

Voor meer info, kan u hier het volledige rapport raadplegen en downloaden.

Kenenergie (zowel verlenging bestaande centrales – LTO – als bouw nieuwe centrales) is een zeer kosten-efficiënte optie. Bron: IEA & NEA

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer