Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Pantera: innovatief Belgisch partnerschap in de nucleaire sector
Pantera: innovatief Belgisch partnerschap in de nucleaire sector

IBA en SCK CEN lanceren joint venture voor de productie van beloftevol radio-isotoop tegen kanker

IBA, de wereldleider in deeltjesversnellertechnologie, en het Belgische nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN kondigen een nieuwe samenwerking aan: Pantera SA/NV. Die joint venture mikt op een grootschalige productie van de radio-isotoop actinium-225, één van de meest beloftevolle alfastralers in de strijd tegen kanker. Door naar een grootschalige productie te werken, helpt Pantera de toekomstige, innovatieve kankertherapie met actinium-225 toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Een unieke samenwerking, 100% made in Belgium

Het Belgische IBA, gevestigd in Louvain-la-Neuve, is een wereldspeler voor de bouw van deeltjesversnellers en de productie van medische isotopen. Het onderzoekscentrum SCK CEN is wereldwijd één van de belangrijkste onderzoeksinstituten in nucleaire R&D, gaande van fundamenteel onderzoek tot tal van concrete toepassingsdomeinen, waaronder medische isotopen, waarmee kankers opgespoord en behandeld worden.

De gebouwen van de nieuwe Pantera joint venture zullen gebouwd worden op de site van het SCK CEN in Mol, in de Antwerpse Kempen. Het project rondt momenteel de technische haalbaarheidsstudies af, daarna wordt met het definitieve ontwerp en de bouw van de eerste productiefaciliteit gestart. De bouwwerken beginnen in 2024, de productie zal naar verwachting in 2027 opstarten.

Sven Van den Berghe, voormalig directeur van het Instituut voor Nucleaire Materiaalwetenschappen bij SCK CEN, is benoemd tot Chief Executive Officer (CEO), en Samy Bertrand, voormalig technisch leider voor theranostische toepassingen bij IBA, neemt de functie van Chief Technical Officer op zich.

"Pantera stelt ons in staat om de innovatieve krachten van beide organisaties ten volle te benutten, en de snelheid van een autonome start-up – essentieel in dit snel evoluerend domein – als hefboom te gebruiken.”

Peter Baeten, adjunct-directeur-generaal van SCK CEN

Beloftevolle perspectieven in de strijd tegen kanker

Actinium-225 biedt beloftevolle vooruitzichten voor de behandeling van een brede waaier aan kankers. Er lopen talrijke studies naar het gebruik van actinium-225 voor prostaat-, long-, colon-, borst-, pancreas-, bloed- en nierkanker, maar ook voor zeldzamere vormen zoals glioblastoom, de meest dodelijke hersenkanker. Uit de eerste resultaten blijkt dat actinium-225 de kankercellen volledig elimineert in plaats van de tumorgroei af te remmen en het risico van hervallen helpt verminderen.

Momenteel is er wereldwijd slechts weinig actinium-225 beschikbaar. Zodra kankerbehandelingen op basis van actinium-225 goedgekeurd worden, zal Pantera een betrouwbare levering van die veelbelovende isotoop mogelijk maken en beschikbaar stellen voor een brede doelgroep. In de toekomst kunnen IBA en SCK CEN de productie trouwens uitbreiden naar andere isotopen. Pantera biedt ‘A better fight for life’ door een doeltreffende en efficiënte behandelingsoptie aan te reiken, mét een maximale levenskwaliteit voor patiënten.

Meer weten?

Surf voor meer informatie naar de website van IBA of SCK CEN.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer