Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Het initiatief “Hier Niet”
Het initiatief “Hier Niet”

Het Belgisch Nucleair Forum onderschrijft het initiatief tegen haatspraak op sociale media

Het Nucleair Forum wil als federatie voor de nucleaire technologie een echt ‘forum’ zijn, waar iedereen die dat wil zijn of haar stem kwijt kan. Sociale media bieden anno 2023 een uitstekend platform om een breed maatschappelijk debat mogelijk te maken. We willen als federatie dat deze platformen en discussies te allen tijde respectvol blijven, zonder haatspraak of scheldpartijen, en zonder persoonlijke aanvallen op bepaalde personen of politici. Dat proberen we elke dag via community management op de sociale media. Met het onderschrijven van het “Hier Niet”-initiatief maken we dat engagement ook officieel, en bevestigen we ons commitment voor een respectvol en positief debat over nucleaire technologie op onze social media kanalen.

Wat is het?

Het “Hier Niet”-initiatief legt huisregels vast voor online reacties. Met deze regels willen we er mee voor zorgen dat socialemediakanalen een plaats zijn waar je voelt dat je kan zeggen wat je denkt, op een respectvolle manier. Zo houden we het leefbaar voor de beheerders van de sociale netwerken en voor iedereen die meeleest.

Reacties en interacties zijn het hart van sociale media. Dus vragen stellen, commentaar of kritiek geven, mag allemaal. Moeten we het altijd eens zijn met elkaar? Zeker niet. Gebruik je recht op vrije meningsuiting en schreeuw je mening gerust van de sociale media daken. Maar, er zijn grenzen. Haatspraak? Scheldpartijen? Persoonlijke aanvallen? Hier niet. Geef je mening op een respectvolle manier en volg de richtlijnen van de social media kanalen.

Waarom doen we met het Forum mee met dit initiatief?

Sociale media zijn hot! En een ideaal platform voor jong en oud om je mening te geven en discussies aan te gaan. Het energiedebat is hot! Want iedereen heeft het recht om een mening te hebben over iets dat zo belangrijk is en iedereen aangaat. Want of het nu gaat over de klimaatvriendelijkheid van bepaalde energiebronnen, de betaalbaarheid van onze stroomvoorziening of de garantie dat morgen het licht niet uitgaat, niemand blijft onberoerd voor de keuzes die worden gemaakt door de huidige regering.

Het is logisch en goed dat deze discussies (over kernenergie en de voor- en nadelen van deze technologie) ook op onze socialemediakanalen worden gevoerd. Wat we niet willen, is dat bepaalde personen of politici negatief en onrespectvol worden behandeld op onze platformen. Het is geen zwart-wit verhaal, het is niet kernenergie of hernieuwbare energie, en het zeker niet gepast om personen met een andere mening persoonlijk aan te vallen.

Tijdens ons day-to-day community management zorgen we ervoor dat er geen plaats is voor haatspeech op onze socialemediakanalen. Al kunnen we niet op voorhand 100% uitsluiten dat er onrespectvolle reacties op onze socials verschijnen. Door het onderschrijven van het Hier Niet-initiatief formaliseren we het commitment dat we ingrijpen van zodra we het opmerken.

Waarom en door wie werd het initiatief opgestart?

Het “Hier Niet”-initiatief werd opgemaakt door Belgische social media managers. Ze zijn als beheerders van sociale media van bedrijven en organisaties dagelijks bezig met het verwerken van reacties op sociale media. Het initiatief groeide vanuit een stijgende behoefte aan ondersteuning om met steeds sterkere en grovere reacties en zelfs haatberichten om te gaan.

Meer informatie

Voor meer informatie over Hier Niet, verwijzen we graag naar de website van het initiatief.

"Hier Niet"-initiatief

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer