Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Nucleaire renaissance in Zweden
Nucleaire renaissance in Zweden

Geen plaats meer voor nucleaire sceptici in Raad van Bestuur bij Zweeds staatsbedrijf Vattenfall

De Zweedse regering komt met opvallende wissels binnen de Raad van Bestuur van staatsbedrijf Vattenfall. Twee voormalige bestuursleden die zich in het verleden sceptisch uitlieten over investeringen in nieuwe kernenergie, verliezen hun plaats aan drie nieuwe leden die wel overtuigd zijn van de nieuwe Zweedse energiepolitiek, waarin kernenergie een sleutelrol zal spelen.

Opvallende wissels in Raad van Bestuur

De Zweedse regering heeft drie nieuwe leden benoemd in de Raad van Bestuur van Vattenfall, waardoor twee voormalige bestuursleden die tegen een uitbreiding van kernenergie waren, hun baan verliezen. Er is geen plaats meer voor anti-nucleaire sceptici aan de top van het Zweedse staatsbedrijf nu Zweden volop wil gaan voor meer kernenergie, om zo de bevoorradingszekerheid van het land te herstellen.

"De regering wil dat Vattenfall een belangrijke rol speelt om ervoor te zorgen dat Zweden weer een stabiele, robuuste en planbare elektriciteitsvoorziening krijgt."

Zweedse Minister van Financiën Svantesson

Belangrijke rol voor kernenergie in Zweedse energiebevoorradingszekerheid

"De regering wil dat Vattenfall een belangrijke rol speelt om ervoor te zorgen dat Zweden weer een stabiele, robuuste en planbare elektriciteitsvoorziening krijgt. De regering benoemt daarom een bestuur met drie nieuwe leden om het bedrijf te versterken, om Vattenfall als een bedrijf uit te rusten en belangrijke stappen te zetten richting meer kernenergie", verklaarde de Zweedse Minister van Financiën Svantesson.

Twee voormalige bestuursleden die in het verleden vooral pleitten voor een uitbreiding van windenergie en zich sceptisch uitlieten over investeringen in nieuwe kernenergie, verliezen hun plaats. Deze stap illustreert de wil van de Zweedse regering om van koers te veranderen op het gebied van energie, met name kernenergie, aangezien nieuwe investeringen in de sector worden verwacht.

"Vattenfall moet onmiddellijk beginnen met de planning van nieuwe kernenergie op Ringhals en andere geschikte locaties."

Fragment uit Zweeds regeerakkoord

Regeerakkoord: nieuwe kerncentrales noodzakelijk

In het regeerakkoord staat uitdrukkelijk de noodzaak om de productie van kernenergie op te voeren. "Vattenfall moet onmiddellijk beginnen met de planning van nieuwe kernenergie op Ringhals en andere geschikte locaties", aldus het regeerakkoord, waaraan wordt toegevoegd dat het nieuwe bestuur van Vattenfall de taak heeft het bedrijf te sturen "om een leider te worden in de uitbreiding van planbare, fossielvrije elektriciteitsproductie, inclusief richtlijnen voor de aanbesteding van nieuwe kernenergie".

Het onderwerp kernenergie blijft een twistpunt tussen de EU-lidstaten. Op energiegebied zijn de EU-landen momenteel verdeeld in twee groepen, waarbij Frankrijk, Zweden en een tiental andere lidstaten deel uitmaken van de pro-nucleaire groep, terwijl een andere groep (waaronder Duitsland) zegt te willen overstappen op 100% hernieuwbare energiebronnen.

Meer info

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer