Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Fukushima: permanente bewoning opnieuw mogelijk vlakbij de centrale. En in reactor 3 werd begonnen met de ontmanteling van de kernsplijtstof.

In Fukushima wordt alles in het werk gesteld om de gevolgen van de tsunami en het ongeval in de kerncentrale te beperken. De afgelopen dagen haalden verschillende positieve berichten het nieuws. Een kort overzicht.

Bewoners mogen terugkeren naar Okuma

Al kort na het ongeval in Fukushima startte de Japanse overheid met een intensief programma van decontaminatie van de getroffen regio. Bomen, planten en de bovenlaag van de aardbodem die werden getroffen door verhoogde concentraties radioactiviteit, werden sindsdien afgegraven en opgeruimd in een intensieve clean-up, georganiseerd door de Japanse overheid. Sindsdien mogen burgers die dat wensen, terugkeren naar de regio waar ze voorheen woonden.

Vorige week raakte bekend dat nu ook in Okuma permanente bewoning opnieuw mogelijk wordt. Okuma is 1 van de 2 dorpen vlakbij reactor 1 van de centrale van, Fukushima. Daarmee bereikt de clean-up van de omliggende regio zijn finale fase, nu ook vlakbij de reactor opnieuw bewoning mogelijk wordt.

Bekijk hier enkele beelden van de situatie vandaag in de regio rond Fukushima en de vooruitgang van de opruimwerken rond de reactor van Fukushima.

Brandstofstaven verwijderd uit reactoren 1, 2 en 3

Niet alleen de omliggende regio wordt opgeruimd, ook in de getroffen centrales zelf wordt alles in het werk gesteld om de veilige clean-up snel te laten verlopen. Zo werden de voorbije weken met succes de eerste brandstofstaven verwijderd uit de getroffen reactoren 1, 2 en 3. De brandstofstaven vormen het hart van de reactor, ook het moeilijkst bereikbare en het meest kritieke deel van de reactor, waar de hoogste concentraties radioactiviteit zich bevinden. Het succesvol verwijderen van de brandstofstaven luidt dus een belangrijke fase in van de ontmanteling van de getroffen reactoren.

Voor deze fase van de clean-up, in moeilijk bereikbare stukken van de reactor, wordt intensief beroep gedaan op hightech robots. De robots kunnen makkelijker doordringen op voor de mens moeilijk bereikbare plaatsen en blijven langer operationeel in hoogradioactieve omgevingen.

Bekijk hieronder enkele foto’s van de robots die worden ingezet bij de clean-up van de reactoren in Fukushima.

Olympische spelen van 2020 deels in Fukushima

Tenslotte werd deze week door het Olympisch Comité bekendgemaakt dat een deel van de competities van de Olympische Spelen van Tokyo, in de zomer van 2020, zullen gespeeld worden in de getroffen prefectuur van Fukushima, zo’n 50 kilometer van de centrale.
Met name de softball- en baseball competities zullen gespeeld worden in Fukushima. Meer zelfs, het Japanse team zal op de openingsdag van de Spelen op 22 juli 2020 een wedstrijd spelen in Fukushima. Ook de Olympische vlam zal door Fukushima passeren, op 26 maart 2020. Met dit opvallend initiatief wil de Japanse overheid aan de rest van Japan en de wereld tonen dat de clean-up van de getroffen regio een feit is en dat veilige bewoning en verblijf opnieuw mogelijk is in en rond Fukushima.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer