Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Nucleair onderzoekscentrum SCK CEN stelt RECUMO-project voor
Nucleair onderzoekscentrum SCK CEN stelt RECUMO-project voor

Europese primeur: België gaat radioactieve restproducten recycleren tot herbruikbare grondstof

In Mol zijn de werken gestart voor de bouw van de RECUMO-installatie. Met RECUMO zal het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN radioactieve restanten zuiveren en omzetten in laagverrijkt uranium. Die restanten zijn afkomstig van het productieproces van medische radio-isotopen op de site van het Nationaal Instituut voor Radioelementen (IRE). Het project is uniek in Europa. In 2026 moet de faciliteit gebruiksklaar zijn.

Met RECUMO heeft België een Europese primeur in handen. Maar ook in andere domeinen van nucleaire technologie excelleert ons land. België behoort tot de wereldtop in het domein van nucleaire geneeskunde. Dat heeft het te danken aan het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN en het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE). Beide bedrijven staan samen in voor 25% van de wereldwijde productie van medische radio-isotopen, waarmee kankers, hartaandoeningen en andere ziekten opgespoord en/of behandeld kunnen worden. Bij de productie van medische isotopen komt ook afval vrij, dat radioactief is en waarvoor een oplossing moet worden gevonden. RECUMO is die oplossing voor dit type afval. Het project werd in 2018 gelanceerd, en nu wordt het concreet. Tegen 2026 zal het gebouw klaar zijn.

Circulaire economie

In het RECUMO-gebouw zal SCK CEN de radioactieve restanten omzetten in laagverrijkt uranium, om ze vervolgens te zuiveren. Het doel is om daaruit vervolgens uranium te recupereren, opdat het hoogwaardige materiaal opnieuw gebruikt kan worden. Op die manier wordt dit afval een herbruikbare grondstof: ze kunnen dienen als brandstof voor onderzoeksreactoren of voor de productie van radio-isotopen.

In maart 2022 gaven de bevoegde instanties officieel groen licht voor de bouw van de RECUMO-installatie. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) verstrekte de oprichtings- en exploitatievergunning, het Vlaams Gewest de omgevingsvergunning. En nu zijn de werken dus van start gegaan voor de bouw van RECUMO. De faciliteit zal zowel de huidige als de toekomstige restproducten verwerken, die bij de productie van medische isotopen ontstaan. De restanten zijn afkomstig van de site van IRE in Fleurus.

Spitstechnologie, non-proliferatie en job-opportuniteiten

RECUMO maakt voor het zuiveringsproces gebruik van radiochemische spitstechnologie op het domein van radiochemie. De techniek zelf is niet nieuw. Al in de jaren ’80 werd hij op laboratoriumschaal toegepast. Nu hebben IRE en SCK CEN de techniek verfijnd, geoptimaliseerd en op punt gesteld.

Het project geeft de wereldwijde non-proliferatie – de niet-verspreiding van kernwapens – een duw in de rug. Doordat hoogverrijkt uranium wordt omgezet in laagverrijkt uranium, verkleint de kans dat (hoogverrijkt) uranium kan gebruikt worden voor militaire doeleinden.

Tenslotte biedt het project ook heel wat werkgelegenheid. Van de bouw van de installatie tot de exploitatie. Op de website van SCK CEN kunnen geïnteresseerde onderzoekers, laboranten, ingenieurs en managers grasduinen door de vacatures.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer