Wereldprimeur: eerste kernreactor van de 3e generatie aan het net gekoppeld
In China is de eerste kerncentrale van het type EPR (European Pressurised Reactor) aan het net gekoppeld. EPR-centrales zijn nóg performanter, en nóg veiliger dan de huidige centrales van de 2e generatie. De opstart luidt een nieuw tijdperk in voor kernenergie.
Wereldprimeur
De nieuwe kerncentrale van Taishan is officieel de eerste EPR-reactor die in gebruik wordt genomen. De werken gingen in 2009 van start. De centrale van Taishan bestaat uit twee EPR-reactoren van 1750 MW: eenheid 1 kwam in december 2018 op het net. Naar verwachting zal eenheid 2 in de loop van 2019 in bedrijf worden genomen.
De kerncentrale van Taishan is het grootste samenwerkingsproject tussen China en Frankrijk in de energiesector. De twee reactoren van Taishan zijn in staat om het Chinese elektriciteitsnet te voorzien van 24 TWh CO2-vrije elektriciteit per jaar, wat overeenkomt met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van 5 miljoen Chinese gebruikers, terwijl tegelijkertijd jaarlijks de uitstoot van 21 miljoen ton CO2 wordt voorkomen.
EPR = European Pressurized Reactor
De EPR-technologie is voornamelijk ontworpen en ontwikkeld door Framatome/Areva, Électricité de France (EDF) en Siemens.
De belangrijkste doelstellingen van het EPR-ontwerp van de derde generatie zijn een nog hogere veiligheid en een nog grotere performantie: het elektrisch vermogen bedraagt ongeveer 1650 MW (netto) met een thermisch vermogen van 4500 MW. De reactor kan gebruik maken van 5% verrijkte uraniumoxide brandstof, opgewerkte uraniumbrandstof of 100% gemengde uraniumplutoniumoxide brandstof. Het ontwerp van de EPR heeft verschillende actieve en passieve veiligheidssystemen.
Andere voordelen: een lagere productiekost, minder kernafval (qua volume), meer flexibiliteit, en een vermindering van de duur van de onderhoudswerken. EPR-reactoren zijn gebouwd om 60 jaar lang elektriciteit te leveren.
Azië neemt het voortouw
De opstart van de eerste EPR-reactor is tekenend voor de verwachte groei van kernenergie tijdens de volgende decennia. Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) zal het aandeel van kernenergie de volgende decennia sterk toenemen: een groei van maar liefst 40% tussen nu en 2040.
Vooral Azië neemt het voortouw in de expansie van kernenergie tijdens de volgende jaren. Landen als China, Indië, maar ook de Verenigde Arabische Emiraten worden geconfronteerd met een sterke economische groei en, daarmee samenhangend, een sterke stijging van de vraag naar energie en elektriciteit. Om die snel stijgende energievraag aan te kunnen, en de klimaatafspraken toch na te komen, kiezen die landen massaal voor koolstofarme oplossingen: hernieuwbare energie en kernenergie.
Europa volgt binnenkort
Ook in Europa wordt de volgende generatie kernreactoren voorbereid: de kerncentrales die op dit moment in Europa gebouwd worden (zowel in Finland als in Frankrijk) zijn eveneens van het type EPR.
Olkiluoto 3 (Finland) heeft zijn functionele tests voltooid en bereidt zich voor op het laden van brandstof, terwijl het laden van brandstof op de site van Flamanville (Frankrijk) begin 2019 zal beginnen.