Elektriciteitsmix België 2018: het overzicht
Elk maand publiceren we de cijfers van de elektriciteitsmix. Onze analyse is gebaseerd op de cijfers die netbeheerder Elia dagelijks beschikbaar stelt op zijn website. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: gas, kernenergie, windenergie, zonne-energie (import wordt niet meegeteld). Op basis van onze maandelijkse analyse vindt u op deze pagina het overzicht van de elektriciteitsproductie voor het volledige jaar 2018.
Kernenergie ook in 2018 belangrijkste productiebron in België
In 2018 produceerde kernenergie 75% van alle koolstofarme elektriciteit
Net als de voorbije jaren was ook in 2018 kernenergie de belangrijkste elektriciteitsbron in België (48%), vóór fossiele energie (40%), wind (7%) en zon (5%). Het aandeel van kernenergie daalde wel ten opzichte van de voorbije jaren, ten gevolge van geplande onderhoudswerken, onverwachte stilstanden en geplande onderhoudswerken die langer duurden.
Kerncentrales waren ook in 2018 onze belangrijkste bron van koolstofarme elektriciteit. Met een productie van 27,3 terawattuur (TWh) was kernenergie goed voor 75% van alle CO2-arme elektriciteit die in België werd opgewekt in 2018. Zonne- en windenergie stonden in voor de andere 25% CO2-arme elektriciteit. Vooral de zomer, die erg zonnig was, maakte dat 5% van de Belgische stroom van zonne-energie kwam (3,5 TWh).
De elektriciteitsmix voor 2018 zag er dus als volgt uit:
- Kernenergie: 48%
- Windenergie: 7%
- Zonne-energie: 5%
- Fossiele brandstoffen: 40%

Minder kernenergie betekent meer CO2-uitstoot
In de periode dat kerncentrales minder elektriciteit produceerden, schoot de CO2-uitstoot ook meteen de hoogte in. Dat toont bijvoorbeeld onderstaande grafiek. Ook bij een eventuele kernuitstap in 2025 zal de CO2-uitstoot van ons land sterk toenemen, omdat kerncentrales voornamelijk zullen worden vervangen door gascentrales. Dit staat haaks op de klimaatdoelstellingen voor ons land, die een verlaging van de CO2 vooropstelt, geen verhoging.
