Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Elektriciteitsmix België 2018: het overzicht
News - Elektriciteitsmix België 2018: het overzicht

Elektriciteitsmix België 2018: het overzicht

Elk maand publiceren we de cijfers van de elektriciteitsmix. Onze analyse is gebaseerd op de cijfers die netbeheerder Elia dagelijks beschikbaar stelt op zijn website. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: gas, kernenergie, windenergie, zonne-energie (import wordt niet meegeteld). Op basis van onze maandelijkse analyse vindt u op deze pagina het overzicht van de elektriciteitsproductie voor het volledige jaar 2018.

Kernenergie ook in 2018 belangrijkste productiebron in België

In 2018 produceerde kernenergie 75% van alle koolstofarme elektriciteit

Net als de voorbije jaren was ook in 2018 kernenergie de belangrijkste elektriciteitsbron in België (48%), vóór fossiele energie (40%), wind (7%) en zon (5%). Het aandeel van kernenergie daalde wel ten opzichte van de voorbije jaren, ten gevolge van geplande onderhoudswerken, onverwachte stilstanden en geplande onderhoudswerken die langer duurden.

Kerncentrales waren ook in 2018 onze belangrijkste bron van koolstofarme elektriciteit. Met een productie van 27,3 terawattuur (TWh) was kernenergie goed voor 75% van alle CO2-arme elektriciteit die in België werd opgewekt in 2018. Zonne- en windenergie stonden in voor de andere 25% CO2-arme elektriciteit. Vooral de zomer, die erg zonnig was, maakte dat 5% van de Belgische stroom van zonne-energie kwam (3,5 TWh).

De elektriciteitsmix voor 2018 zag er dus als volgt uit:

  • Kernenergie: 48%
  • Windenergie: 7%
  • Zonne-energie: 5%
  • Fossiele brandstoffen: 40%
De Belgische elektriciteitsmix van 2018 (bronnen : ELIA en IPCC).

Minder kernenergie betekent meer CO2-uitstoot

In de periode dat kerncentrales minder elektriciteit produceerden, schoot de CO2-uitstoot ook meteen de hoogte in. Dat toont bijvoorbeeld onderstaande grafiek. Ook bij een eventuele kernuitstap in 2025 zal de CO2-uitstoot van ons land sterk toenemen, omdat kerncentrales voornamelijk zullen worden vervangen door gascentrales. Dit staat haaks op de klimaatdoelstellingen voor ons land, die een verlaging van de CO2 vooropstelt, geen verhoging.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer