Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Nieuwe studie Johan Albrecht (Universiteit Gent /Itinera)
News - Nieuwe studie Johan Albrecht (Universiteit Gent /Itinera)

Een kernuitstap zal nefast zijn voor de CO2-uitstoot van België

De nieuwe studie van professor Johan Albrecht (Universiteit Gent/Itinera) toont aan dat bij een kernuitstap in 2025, de CO2-uitstoot in ons land met 76% zou doen stijgen. Ook eerdere rapporten (PwC en andere) toonden zwart op wit aan dat kernenergie essentieel is om de klimaatdoelstellingen haalbaar te maken.

Een studie uitgevoerd door PwC Enterprise Advisory over de Belgische energietransitie tegen 2030 en 2050, toont aan dat enkel een elektriciteitsproductie op basis van hernieuwbare energie gecombineerd met kernenergie op lange termijn zorgt voor stabiele elektriciteitsprijzen, de bevoorradingszekerheid garandeert en dat de klimaatdoelstellingen worden behaald.

De studie toont aan dat enkel een elektriciteitsproductie op basis van hernieuwbare energie gecombineerd met kernenergie ervoor zorgt dat de Europese klimaatdoelstellingen en het vastgelegde aandeel van hernieuwbare energie haalbaar zijn. Beide doelstellingen worden door het Federaal Planbureau gehanteerd met betrekking tot de evolutie van het Belgische energiesysteem tegen 2050.

Zonder kernenergie zal België tegen 2050 te maken krijgen met een aanzienlijke stijging van zijn koolstofuitstoot, en dit ondanks de massale ontwikkeling van hernieuwbare bronnen. Zonder kernenergie zal de kost van elektriciteit, de stroombevoorradingszekerheid en CO2-uitstoot verslechteren. Er zou in dat geval een beroep moeten gedaan worden op import van energie en op de duurdere thermische centrales.

Tenslotte bevestigt de studie ondubbelzinnig dat kernenergie de ontwikkeling van hernieuwbare energie niet tegenwerkt, maar dat de twee complementair zijn. Deze complementariteit garandeert een betrouwbare, betaalbare en duurzame energie, en dat strookt volledig met de Europese strategie inzake energie.

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer