Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Innovatieve samenwerking SCK CEN en Sabca
Innovatieve samenwerking SCK CEN en Sabca

Drones monitoren radioactieve straling met grote precisie

Het onderzoekscentrum SCK CEN en de Belgische luchtvaartspecialist Sabca ontwikkelden een innovatieve technologie om drones in te zetten voor radiologische metingen. Daardoor kunnen bij crisissituaties nog veiliger metingen worden uitgevoerd, omdat er geen menselijke tussenkomst nodig is. Het project kadert in het energietransitiefonds van de FOD Economie, dat onderzoek, ontwikkeling en innovatie op het vlak van energie aanmoedigt en ondersteunt. Het werd op 18 mei officieel voorgesteld in aanwezigheid van Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden.

Drones veroveren het bedrijfsleven, ook in de nucleaire sector. De Belgische luchtvaartspecialist Sabca en het nucleaire onderzoekscentrum SCK CEN sloegen de handen in elkaar voor een unieke publiek-private samenwerking. Daarvoor stelt Sabca twee types drones ter beschikking: een fixed-wing drone die urenlang autonoom in de lucht kan blijven zweven, en een multicopter die zwaardere detectoren kan vervoeren zonder aan flexibiliteit in te boeten.

State of the art drone-technologie

Aan de drone wordt een zogenaamde scintillatieteller gekoppeld. Het apparaat meet radioactiviteit door lichtflitsen te tellen, die door het invallen van ioniserende straling veroorzaakt worden. Dat geeft de maat van de stralingsdosis aan. Hoe meer licht, hoe meer straling. Het grote voordeel is de flexibiliteit. Drones bieden de mogelijkheid om alle hoeken en kanten in kaart te brengen, iets wat bij handmatige metingen of helikoptermetingen niet mogelijk is. Bovendien komt de info in realtime binnen, wanneer de drone nog in de luncht hangt. Dat in tegenstelling tot de bestaande traditionele meettechnieken, die de informatie pas later beschikbaar stellen, wanneer de drone is geland.

Beloftevolle perspectieven

Het demonstratieproject geniet de volle steun van de Belgische overheid. SCK CEN en Sabca kregen via de FOD Economie een subsidie van 1 miljoen euro toegekend, en doen zelf bijkomende investeringen in het project. Het innovatieve droneproject kan de nucleaire sector in staat stellen om uitgebreide en nauwkeurige metingen uit te voeren. Die metingen zijn onmisbaar. Op termijn kan het de standaardprocedure worden voor de karakterisering en radiologische bewaking van nucleaire sites en hun omgeving.

Meer informatie: www.sckcen.be en www.sabca.be

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer