Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Belgische elektriciteitsmix zomer 2018
News - Belgische elektriciteitsmix zomer 2018

De elektriciteitsmix van deze zomer

De afgelopen zomermaanden waren uitermate zonnig in België. Maar wat betekende dit nu concreet voor de elektriciteitsproductie in ons land? Hoeveel elektriciteit werd geproduceerd op basis van zonne-energie? En hoeveel van de elektriciteit werd opgewekt door kernenergie? We zetten de cijfers op een rijtje.

Volgens de statistieken van het KMI, scheen de zon gedurende 693 uur en 6 minuten tijdens de maanden juni, juli en augustus van dit jaar. Gemiddeld leveren deze maanden ons 578 uur en 20 minuten zonneschijn op. Volgens het KMI heeft de zon dus abnormal veel geschenen de afgelopen 3 maanden.

Hoe vertaalt zich dat in de Belgische elektriciteitsmix? Hierbij het overzicht van de elektriciteitsproductie door kernenergie, zonne- en windenergie en fossiele energiebronnen (zoals gas). We zien dat kernenergie nog steeds bijna de helft van onze elektriciteit produceert, ook tijdens de zonnige zomermaanden, en dit met een zeer lage CO2-uitstoot.

De elektriciteitsmix van juni, juli en augustus 2018 zag er als volgt uit:

  • Kernenergie: 47,5%
  • Windenergie: 4,5%
  • Zonne-energie: 6,5%
  • Fossiele energie & andere: 41,5%
De Belgische elektriciteitsmix van de zomer. (Bronnen: ELIA & IPCC)

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer