Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Spectaculaire ontdekking in piramide van Cheops
News - Spectaculaire ontdekking in piramide van Cheops

Nieuwe zaal ontdekt in de grote piramide van Cheops dankzij innovatieve nucleaire technologie

Sommigen spreken nu al van de ontdekking van de eeuw. Terecht of niet, wat vaststaat is dat voor het eerst in 200 jaar een nieuwe ruimte is ontdekt in de grote piramide van Cheops. En geen kleintje. De nieuw ontdekte zaal is 30 meter lang en ongeveer even groot als de immense grafkamer. Een innovatieve nucleaire meettechniek lag aan de basis van deze spectaculaire ontdekking.

De muonradiografie van de piramide

Het vakblad Nature mocht met de primeur gaan lopen: ‘Discovery of a big void in Khufu’s pyramid by observation of cosmic-ray muons’, zo luidde de titel. Het piramidecomplex van Cheops, nabij Caïro (Egypte) is één de zeven wereldwonderen en het grootste bewaard gebleven bouwwerk uit de Oudheid. Sindsdien hebben archeologen, historici en ontdekkingsreizigers de geheimen van de piramide proberen achterhalen.
De ontdekking van deze nieuwe ruimte is de eerste in ruim 200 jaar, en wordt door sommigen nu al de ontdekking van de eeuw genoemd. Om deze nieuwe, onbekende ruimte te detecteren werd gebruik gemaakt van een innovatieve nucleaire technologie. Door gebruik te maken van de natuurlijke kosmische straling is het mogelijk om een 3D-scan te maken van een gebouw, en op een computerscherm te bekijken hoe het gebouw er binnenin uitziet – zonder boringen of zonder het monument te beschadigen.

Ongeveer op dezelfde manier waarop nucleaire geneeskunde het binnenlichaam van een mens in kaart kan brengen, zonder dat men moet opereren. De techniek wordt muonradiografie genoemd, en is een goed voorbeeld van de veelzijdigheid en het innovatieve karakter van de nucleaire technologie.

Lees meer

Sleutelwoorden bij dit artikel

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer