Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Bij een kernuitstap in België zou de CO2-uitstoot verdrievoudigen

Indien de kerncentrales in ons land zouden sluiten, zou de uitstoot van CO2 voor de productie van elektriciteit drie keer zo hoog kunnen liggen als vandaag. Dat staat haaks op de klimaatdoelstellingen van ons land, en de afspraken die zijn overeengekomen na het Akkoord van Parijs.

Elke dag publiceert het Nucleair Forum op zijn website de cijfers van de Belgische elektriciteitsmix en daaraan gekoppeld de CO2-uitstoot. Deze cijfers zijn volledig gebaseerd op Elia (voor de productie en het aandeel van elke energiebron) en de CO2-uitstoot (gebaseerd op de cijfers van het IPCC).

Dankzij de combinatie van kernenergie en hernieuwbare energie (een realiteit in de Belgische elektriciteitsmix anno 2019) is onze elektriciteitsmix al grotendeels koolstofarm. Want samen produceerden kernenergie en hernieuwbare energie het voorbije kwartaal samen bijna tweederde van alle Belgische elektriciteit (zie grafiek infra).

Hoe berekenen we dit?

Wat zou nu de impact zijn op de CO2-uitstoot in ons land wanneer België eenzelfde hoeveelheid elektriciteit zou moeten opwekken zonder kerncentrales (het meest waarschijnlijke scenario voor ons land sinds de wet op de kernuitstap)? Hoe berekenen we dat? De studies tonen aan dat productie uit kernenergie niet zal worden vervangen door hernieuwbare energie, maar door fossiele alternatieven. Omdat deze fossiele productie 30 tot 40 keer méér CO2 uitstoot dan kerncentrales, heeft dit een aanzienlijke impact op de volledige CO2-uitstoot voor elektriciteitsproductie in ons land.

Drie keer meer CO2 zonder kernenergie

In totaal zou de uitstoot van CO2 door de sluiting van de Belgische kerncentrales drie keer zo hoog zijn. Deze sterke stijging van de CO2 is nefast voor het klimaat en nefast voor het halen van de klimaatdoelstellingen. Het Akkoord van Parijs (COP 21) roept alle landen ter wereld op om dringend werk te maken van het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen en CO2. Een kernuitstap zal dus nefast zijn voor het klimaat.

De cijfers

1. Gecumuleerde CO2-uitstoot in België met kernenergie: samen 2,7 miljoen ton CO2.

  • Kernenergie: 104.000 ton
  • Wind: 14.000 ton
  • Zon: 19.000 ton
  • Fossiel en andere 2.646.000 ton
Cijfers op basis van de volledige productie in het eerste kwartaal van 2019). Bronnen: ELIA & IPCC.

2. Gecumuleerde CO2-uitstoot in België zonder kernenergie (op basis van de volledige productie in kwartaal 1 van 2019 in België, waarbij de capaciteit aan kernenergie zou worden vervangen door fossiele energie): samen 6,9 miljoen ton CO2.

  • Kernenergie: 0 ton
  • Wind 14.000 ton
  • Zon 19.000 ton
  • Fossiel en andere: 6.931.000 ton
In een elektriciteitsmix zonder kernenergie is de CO2-uitstoot drie keer zo hoog als bij een elektriciteitsmix met kernenergie. (Productie 1e kwartaal 2019)

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer