Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belgische nucleaire knowhow & expertise in fusietechnologie
Belgische nucleaire knowhow & expertise in fusietechnologie

Belgische onderzoekers leveren belangrijke bijdrage in onderzoek naar kernfusie en CO2-vrije energietoekomst

Onderzoekers van de Koninklijke Militaire School (KMS) hebben groen licht gekregen voor een ambitieus onderzoeksproject. Het onderzoek gebeurt in het kader van het Energietransitiefonds, dat door de Belgische regering is opgericht. De onderzoekers zullen een nieuwe soort verwarmingssysteem bouwen voor een Europese kernfusiereactor, een belangrijke stap richting een koolstofvrije energiesector.

De Belgische nucleaire expertise en knowhow is een realiteit. Onderzoekers van het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol (SCK CEN) werken samen met de researchers van de Koninklijke Militaire School (KMS) en Belgische academische wereld voor de bouw van een belangrijke component voor een Europese kernfusiereactor. Die fusiereactor vormt een belangrijke stap richting een koolstofvrije energiesector.

It’s getting hot in here… (100 miljoen graden Celsius!)

Het onderzoek van de KMS spitst zich toe op de verhitting van waterstofplasma’s door middel van radiogolven. Van zodra een temperatuur van 100 miljoen graden (!) wordt gehaald in een fusiereactor, versmelten de kernen en gebeuren er enkele bijzondere dingen: er vormt zich helium, en die heliumkernen geven een enorme hoeveelheid energie vrij, waarmee enorme hoeveelheden koolstofarme elektriciteit kan worden gemaakt.

Kernenergie = deel van de oplossing

Betrouwbare koolstofarme energie is exact wat nodig is dus om de transitie te maken naar een koolstofarme samenleving. Want als we de gevolgen van klimaatverandering willen beperken, moet onze elektriciteit, en bij uitbreiding alle energievoorziening, zo snel mogelijk volledig koolstofarm worden. Nu al leveren de Belgische kerncentrales de helft van alle Belgische elektriciteit, zonder CO2-uitstoot. Daarom is kernenergie deel van de oplossing. Maar wereldwijd is het gros van de energievoorziening nog fossiel, met nefaste gevolgen voor het klimaat.

Nationale en internationale erkenning

De nieuwe verhittingsmethode van de KMS zal nu voor de eerste maal toegepast worden op de Europese Stellarator W7-X. De Europese Stellarator W7-X is, naast ITER, het belangrijkste Europese experiment dat deel uitmaakt van de Europese ‘Roadmap for Fusion Electricity’. De W7-X stellarator is een experimentele kernfusiereactor die wordt gebouwd in Greifswald in Duitsland. De W7-X stellarator is een van de grootste projecten in het Europese Stappenplan Energie 2050, dat als doel een veilige, competitieve en koolstofarme energiesector heeft.

Ook de Belgische regering erkent de belangrijke bijdrage die dit project kan spelen in het streven naar een CO2 vrije samenleving. Het onderzoeksproject van de KMS maakt namelijk ook deel uit van het Energietransitiefonds, dat door de Belgische regering is opgericht om na te denken over transitie naar een duurzame energietoekomst voor België en de rest van de wereld.

“Het stelt ons in staat een verhittingssysteem uit te bouwen voor de Europese Stellarator W7-X, de grootste en meest geavanceerde machine in haar soort en gebouwd door het Duitse Max-Planck Instituut”

Prof. M. Van Schoor en Dr. J. Ongena

Toptechnologie, made in Belgium

Met dit project levert België een bijdrage van wereldformaat, aldus Prof. M. Van Schoor en Dr. J. Ongena, die het project coördineren: “Het stelt ons in staat een verhittingssysteem uit te bouwen voor de Europese Stellarator W7-X, de grootste en meest geavanceerde machine in haar soort en gebouwd door het Duitse Max-Planck Instituut”.

In België leidt de Koninklijke Militaire School het Belgisch fusieonderzoek, waarbij eveneens het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK CEN), en de universiteiten KUL, ULB, UCL en UGent betrokken zijn.

Meer info

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer