Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belgische elektriciteitsmix september 2020
Belgische elektriciteitsmix september 2020

Belgische elektriciteitsmix september 2020: kernenergie zorgt voor 44% van onze elektriciteit

Elke maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: fossiele energie (vooral gas), kernenergie, windenergie, zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen (o.a. waterkracht en kleine productie-eenheden wind/zon <25 MW). In de maand september produceerden de Belgische kerncentrales 44% van onze elektriciteit, en alle hernieuwbare energiebronnen samen 21%.

Kernenergie zorgt voor twee derde van alle koolstofarme elektriciteit

De Belgische kerncentrales hebben afgelopen maand meer dan 2,5 TWh koolstofarme elektriciteit geproduceerd, goed voor 44% van de Belgische elektriciteitsmix.


In vergelijking met het aandeel van hernieuwbare energie, zorgt kernenergie voor 2/3de van de koolstofarme elektriciteit. Laten we vooral niet uit het oog verliezen dat fossiele energie nu al 35% van de Belgische elektriciteit produceert, en zorgt voor 95% van de CO2-uitstoot uit elektriciteitsproductie in België.

Wat na de kernuitstap?

Het wordt onmogelijk om die 44% kernenergie binnen 5 jaar, na de kernuitstap, op een andere koolstofarme manier op te wekken. Zelfs met de sterke verdere ontwikkeling van hernieuwbare energie (zoals al voorzien), zal het aandeel fossiele energie door de kernuitstap verder toenemen, met een sterke stijging van de CO2-uitstoot tot gevolg.

De Belgische elektriciteitsmix van september 2020 zag er als volgt uit:

  • kernenergie: 44%
  • windenergie: 10,5%
  • zonne-energie: 6,5%
  • andere hernieuwbaar: 4%
  • fossiel en andere: 35%

Voor deze berekeningen baseren we ons op de meest recente beschikbare gegevens van ELIA. Meer info: www.elia.be

De Belgische elektriciteitsmix voor september 2020 (bronnen: ELIA & IPCC)

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer