Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belgische elektriciteitsmix oktober 2022
Belgische elektriciteitsmix oktober 2022

Belgische elektriciteitsmix oktober 2022: kernenergie levert bijna helft van de stroom, kwart door hernieuwbaar

De Belgische kerncentrales waren afgelopen maand goed voor 46% van de Belgische elektriciteitsmix. Kernenergie was in oktober de belangrijkste koolstofarme elektriciteitsbron.

Naast kernenergie werd in oktober een kwart van onze elektriciteit opgewekt via andere koolstofarme technologieën: 15,5% uit wind, 6% uit zon en 4% uit andere hernieuwbare bronnen (o.a. waterkracht).

Droge en warme herfstmaand met veel zon

Oktober begon relatief fris. De gemiddelde temperatuur van de eerste 12 dagen van de maand lag net onder de normale waarde voor de tijd van het jaar. Maar daarna is de temperatuur beginnen toenemen, tot een absoluut warmterecord tegen het einde van de maand. De gemiddelde temperatuur in oktober bedroeg uiteindelijk 14,4°C in Ukkel (normaal: 11,3°C), een evenaring van het absolute record van 2001. Op 29 oktober noteerden we een zomerdag (25,5°C), meteen ook de meest laattijdige zomerdag sinds het begin van de waarnemingen in 1892. Nooit eerder was het zo laat op het jaar nog zo warm.

Oktober was verder een droge maand (40,7 mm neerslag, t.o.v. 67,8 mm normaal), met meer zon dan gemiddeld (132u t.o.v. 112u).

De Belgische elektriciteitsmix van oktober 2022

Kernenergie leverde bijna de helft van alle Belgische stroom (46%), en dit ondanks het feit dat reactor Doel 3 in september definitief werd stopgezet, en ook de reactoren Tihange 3 (17 dagen) en Doel 2 (3 dagen) een tijdlang buiten gebruik waren in oktober.

Samen zorgden kernenergie (46%) en hernieuwbare energie (25,5%) er in oktober voor dat ongeveer driekwart (71,5%) van de Belgische elektriciteitsmix koolstofarm was. Een mooi voorbeeld van de complementariteit tussen beide koolstofarme energiebronnen!

Fossiele energie (vooral gas) zorgde afgelopen maand voor 28,5% van de Belgische elektriciteit, en voor 92,5% van de CO2-uitstoot voor de Belgische elektriciteitsproductie.

De Belgische elektriciteitsmix van oktober 2022 zag er als volgt uit:

  • kernenergie: 46%
  • windenergie: 15,5%
  • zonne-energie: 6%
  • andere hernieuwbaar: 4%
  • fossiel en andere: 28,5%
De Belgische elektriciteitsmix voor oktober 2022 (bronnen: ELIA & IPCC)

Over deze cijfers

Voor deze berekeningen baseren we ons op de meest recente beschikbare gegevens van ELIA.

Elke maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: fossiele energie (vooral gas), kernenergie, windenergie, zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen (o.a. waterkracht en kleine productie-eenheden wind/zon <25 MW).

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer