Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belgische elektriciteitsmix oktober 2020
Belgische elektriciteitsmix oktober 2020

Belgische elektriciteitsmix oktober 2020: kernenergie zorgt voor 42% van onze elektriciteit

Elke maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: fossiele energie (vooral gas), kernenergie, windenergie, zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen (o.a. waterkracht en kleine productie-eenheden wind/zon <25 MW). In de maand oktober produceerden de Belgische kerncentrales 42% van onze elektriciteit, en alle hernieuwbare energiebronnen samen 29%.

Kernenergie en windenergie zorgen samen voor twee derde van de Belgische elektriciteit

De Belgische kerncentrales hebben afgelopen maand meer dan 2,5 TWh koolstofarme elektriciteit geproduceerd, goed voor 42% van de Belgische elektriciteitsmix.

Naast kernenergie werd er afgelopen maand veel elektriciteit opgewekt door windmolens: maar liefst 1,4 TWh of 23% van de mix. Met andere woorden: samen zorgden kernenergie en windenergie in oktober voor twee derde van de Belgische elektriciteit. Een mooi voorbeeld van de complementariteit tussen kernenergie en hernieuwbaar.

Fossiele energie zorgt nog steeds voor 29% van de Belgische elektriciteit en voor 94% van de CO2-uitstoot uit elektriciteitsproductie in België.

Wat na de kernuitstap?

Het wordt onmogelijk om die 42% kernenergie binnen 5 jaar, na de kernuitstap, op een andere koolstofarme manier op te wekken. Zelfs met de sterke verdere ontwikkeling van hernieuwbare energie, zal het aandeel fossiele energie door de kernuitstap verder toenemen, met een sterke stijging van de CO2-uitstoot tot gevolg.

De Belgische elektriciteitsmix van oktober 2020 zag er als volgt uit:

  • kernenergie: 42%
  • windenergie: 23%
  • zonne-energie: 3%
  • andere hernieuwbaar: 3%
  • fossiel en andere: 29%

Voor deze berekeningen baseren we ons op de meest recente beschikbare gegevens van ELIA.

De Belgische elektriciteitsmix voor oktober 2020 (bronnen: ELIA & IPCC)

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer