Belgische elektriciteitsmix mei 2022: recordproductie kernenergie en hernieuwbare energie
De Belgische kerncentrales waren afgelopen maand goed voor 54,5% van de Belgische elektriciteitsmix. Kernenergie was in mei ook de belangrijkste koolstofarme elektriciteitsbron.
Naast kernenergie werd in mei een belangrijke hoeveelheid van onze elektriciteit opgewekt via andere koolstofarme technologieën: 9,5% uit wind, 13,5% uit zon en 3,5% uit andere hernieuwbare bronnen (o.a. waterkracht).
Mei 2022, een zeer zonnige maand
De zon scheen in totaal 256 uur en 6 minuten in Ukkel (normaal: 198u 17min). Daarmee was dit de op twee na zonnigste meimaand in de huidige referentieperiode. De zon scheen elke dag in mei.
Door de hoge beschikbaarheid van wind en vooral zon brak de productie van elektriciteit uit wind en zon ook enkele records. Samen met kernenergie zorgden wind en zon ervoor dat afgelopen maand maar liefst 81% van de Belgische elektriciteitsproductie afkomstig was van koolstofarme productiebronnen. Een goeie zaak voor het klimaat!
De Belgische elektriciteitsmix van mei 2022
Samen zorgden kernenergie (54,5%) en hernieuwbare energie (26,5%) er in mei voor dat 81% van de Belgische elektriciteit koolstofarm was. Een mooi voorbeeld van de complementariteit tussen beide koolstofarme energiebronnen!
Fossiele energie (vooral gas) zorgde afgelopen maand voor 19% van de Belgische elektriciteit, en voor 86% van de CO2-uitstoot voor de Belgische elektriciteitsproductie.
De Belgische elektriciteitsmix van mei 2022 zag er als volgt uit:
- kernenergie: 54,4%
- windenergie: 9,5%
- zonne-energie: 13,5%
- andere hernieuwbaar: 3,5%
- fossiel en andere: 19%

Nood aan elektrificatie en decarbonisatie
De Belgische elektriciteitsmix, met een stroomproductie die de afgelopen maand mei voor 81% koolstofarm is, is een bewijs van de complementariteit tussen koolstofarme elektriciteitsbronnen (wind, zon en kernenergie) en een hoopgevend signaal.
In zijn meest recente boek, dat enkele weken geleden werd gepubliceerd, confronteert Johan Albrecht (Universiteit Gent & denktank Itinera) ons met de harde waarheid: de volledige mondiale energieproductie is nog voor 80% gebaseerd op fossiele energiebronnen.
Als we de klimaatdoelstellingen willen halen tegen 2050, moet dit cijfer erg snel naar beneden. Daarom komt er een belangrijke elektrificatie aan, maar het is minstens even belangrijk dat deze elektrificatie koolstofarm is. De Belgische elektriciteitsmix van mei 2022 toont aan dat een CO2-arme elektriciteitsmix een concrete realiteit is, en een voorbeeld voor tal van andere landen die hun elektriciteits- en energieproductie willen verduurzamen.
Over deze cijfers
Voor deze berekeningen baseren we ons op de meest recente beschikbare gegevens van ELIA.
Elke maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: fossiele energie (vooral gas), kernenergie, windenergie, zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen (o.a. waterkracht en kleine productie-eenheden wind/zon <25 MW).