Belgische elektriciteitsmix juni 2023: ook tijdens uitzonderlijk zonnige maand blijft kernenergie belangrijkste energiebron
De Belgische kerncentrales waren afgelopen maand goed voor 40% van de Belgische elektriciteitsmix. Daarmee blijft kernenergie de belangrijkste bron van koolstofarme elektriciteit in ons land, met bovendien de garantie op een hoge bevoorradingszekerheid, onafhankelijkheid van buurlanden en stabiele prijzen.
Naast kernenergie werd in de uitzonderlijk zonnige maand juni een belangrijke hoeveelheid van onze elektriciteit opgewekt uit hernieuwbare energie, voornamelijk zonne-energie (21%). Samen zorgen kernenergie en hernieuwbaar ervoor dat 76% van de Belgische elektriciteit koolstofarm is. Dit toont hoe belangrijk de complementariteit is tussen beide koolstofarme energiebronnen.
Warme en uitzonderlijk zonnige maand
Juni 2023 was een maand met warme temperaturen en uitzonderlijk veel zonneschijn. De zonneschijnduur bedroeg de afgelopen maand meer dan 307 uur in Ukkel (normaal: 199u). Dit is een nieuw absoluut record (metingen vanaf 1887).
De Belgische elektriciteitsmix van juni 2023
Dankzij die enorme hoeveelheid zonneschijn, nam de hoeveelheid stroom uit zonne-energie ook toe: maar liefst 21% van onze Belgische stroom werd via zonnepanelen opgewekt.
Ondanks die uitstekende omstandigheden voor zonne-energie, blijft de teller voor hernieuwbare energie steken op 36%. De rest wordt aangevuld door kernenergie (40%) en een kwart van de stroom (24%) wordt nog steeds opgewekt via fossiele energie.
Samen zorgden kernenergie (40%) en hernieuwbare energie (36%) ervoor dat 76% van de Belgische elektriciteit koolstofarm was in juni. Een mooi voorbeeld van de complementariteit tussen beide koolstofarme energiebronnen!
Fossiele energie (vooral gas) vertegenwoordigde de afgelopen maand 24% van de Belgische elektriciteit, en maar liefst 90% van de CO2-uitstoot voor de Belgische elektriciteitsproductie.
De Belgische elektriciteitsmix van juni 2023 zag er als volgt uit:
- kernenergie: 40%
- windenergie: 11,5%
- zonne-energie: 21%
- andere hernieuwbaar: 3,5%
- fossiel en andere: 24%

Akkoord over verlenging van twee kernreactoren
De Belgische overheid bereikte eind juni een akkoord met uitbater Engie Electrabel over het langer openhouden van Doel 4 en Tihange 3. Dat is een belangrijke stap voorwaarts, maar het volstaat niet. Dat blijkt niet alleen elke maand opnieuw uit de maandcijfers met de elektriciteitsmix, maar ook het recente rapport van ELIA toont duidelijk aan dat er reeds op korte termijn een tekort aan capaciteit zal zijn.
Kernenergie uitsluiten als deel van de oplossing en bestaande kernreactoren sluiten in deze context, is dan ook nefast voor de bevoorradingszekerheid van ons land.
Daarom vragen wij om de wet op de kernuitstap (2003) zelf te schrappen. Het afschaffen van die wet is essentieel om enerzijds nieuwe kernreactoren in ons land te kunnen bouwen, en anderzijds om alle huidige reactoren die kunnen worden verlengd zo lang mogelijk (langer dan de huidige geplande tien jaar) operationeel te houden, vanuit technisch oogpunt en in alle veiligheid.
Over deze cijfers
Voor deze berekeningen baseren we ons op de meest recente beschikbare gegevens van ELIA.
Elke maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: fossiele energie (vooral gas), kernenergie, windenergie, zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen (o.a. waterkracht en kleine productie-eenheden wind/zon <25 MW).