Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belgische elektriciteitsmix juni 2020
Belgische elektriciteitsmix juni 2020

Elektriciteitsmix juni 2020: 62% koolstofarme elektriciteit

Elke maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: fossiele energie (vooral gas), kernenergie, windenergie, zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen (o.a. waterkracht en kleine productie-eenheden wind/zon <25 MW). In de maand juni produceerden de Belgische kerncentrales 38% van onze elektriciteit, en alle hernieuwbare energiebronnen samen 24%.

Kerncentrales zorgen voor bevoorradingszekerheid

De Belgische kerncentrales zorgden ook afgelopen maand voor een betrouwbare base load aan koolstofarme elektriciteit, ook al waren een aantal centrales gestopt voor onderhoudswerken. Ze produceerden iets meer dan 2,1 TWh elektriciteit. Ter vergelijking: windmolens zorgden voor 0,6 TWh elektriciteit en ook zonnepanelen produceerden 0,6 TWh stroom tijdens de afgelopen zomerse maand juni.

Kernenergie en hernieuwbare energie zorgden samen op deze manier voor 62% koolstofarme elektriciteit in de Belgische mix. De overige 38% van de Belgische elektriciteit werd opgewekt door gascentrales en andere fossiele energiebronnen, met een hoge CO2-uitstoot. Wanneer de kerncentrales sluiten (geplande kernuitstap in 2025), zal het aandeel elektriciteit uit fossiele bronnen ongetwijfeld nog toenemen.

De Belgische elektriciteitsmix van juni 2020 zag er als volgt uit:

  • kernenergie: 38%
  • windenergie: 10%
  • zonne-energie: 10%
  • andere hernieuwbaar: 4%
  • fossiel en andere: 38%

Voor deze berekeningen baseren we ons op de meest recente beschikbare gegevens van ELIA. Meer info: www.elia.be

De Belgische elektriciteitsmix voor juni 2020 (bronnen: ELIA & IPCC)

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer