Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belgische elektriciteitsmix januari 2021
Belgische elektriciteitsmix januari 2021

Belgische elektriciteitsmix januari 2021: de helft van onze elektriciteit komt uit kernenergie

Elke maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: fossiele energie (vooral gas), kernenergie, windenergie, zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen (o.a. waterkracht en kleine productie-eenheden wind/zon <25 MW). In januari produceerden de Belgische kerncentrales 51% van onze elektriciteit, en alle hernieuwbare energiebronnen samen 19%.

Kernenergie goed voor de helft van de Belgische elektriciteit

De Belgische kerncentrales hebben afgelopen maand bijna 4 TWh koolstofarme elektriciteit geproduceerd, goed voor 51% van de Belgische elektriciteitsmix. Sinds woensdag 27 januari draaien bovendien alle 7 kernreactoren op volle kracht. Goed nieuws voor het klimaat, want dat betekent minder opwekking door gascentrales, dus minder CO2-uitstoot!

Naast kernenergie werd er afgelopen maand zo’n 19% van onze elektriciteit opgewekt via hernieuwbare energiebronnen, voornamelijk via wind (15%). Zon was er in januari amper, waardoor zonnepanelen maar 1% van onze elektriciteit opwekten.

Twee derde van de Belgische elektriciteit is koolstofarm

Met andere woorden: samen zorgden kernenergie en windenergie in januari voor twee derde van de Belgische elektriciteit. Een mooi voorbeeld van de complementariteit tussen beide koolstofarme energiebronnen!

Fossiele energie zorgt voor 30% van de Belgische elektriciteit en voor 94% van de CO2-uitstoot uit elektriciteitsproductie in België. In absolute cijfers is dat 1.102.307 ton CO2 geproduceerd door gascentrales, van de totale 1.170.502 ton die bij de elektriciteitsopwekking in januari werd geproduceerd.

Wat na de kernuitstap?

Na 2025, bij een volledige kernuitstap, verliezen we dus ongeveer de helft van onze elektriciteitsmix. Het is zeer ambitieus om die grote hoeveelheid elektriciteit volledig op een andere koolstofarme manier op te wekken. Zelfs met de sterke verdere ontwikkeling van hernieuwbare energie, zal het aandeel fossiele energie door de kernuitstap alleen nog verder toenemen. Nieuwe gascentrales zullen worden gebouwd, met een sterke stijging van de CO2-uitstoot tot gevolg.

De Belgische elektriciteitsmix van januari 2021 zag er als volgt uit:

  • kernenergie: 51%
  • windenergie: 15%
  • zonne-energie: 1%
  • andere hernieuwbaar: 3%
  • fossiel en andere: 30%

Voor deze berekeningen baseren we ons op de meest recente beschikbare gegevens van ELIA. Meer info: www.elia.be

De Belgische elektriciteitsmix voor januari 2021 (bronnen: ELIA & IPCC)

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer