Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Belgische elektriciteitsmix in januari 2019
News - Belgische elektriciteitsmix in januari 2019

Belgische elektriciteitsmix in januari 2019

Elk maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de elektriciteitsmix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: gas, kernenergie, windenergie, zonne-energie. In de eerste maand van dit jaar produceerden de Belgische kerncentrales 45% van onze elektriciteit, met een lage CO2-uitstoot.

Kernenergie is de belangrijkste koolstofarme energiebron

Kernenergie leverde ook in januari het overgrote deel van alle koolstofarme elektriciteit. In totaal produceerden de kerncentrales van Doel en Tihange 45% van onze elektriciteit, en dit met een lage CO2-uitstoot. Zon en win samen produceerden 12% van de elektriciteit.

De Belgische elektriciteitsmix van januari 2019 zag er dus als volgt uit:

  • kernenergie: 45%
  • zonne-energie: 5%
  • windenergie: 7%
  • fossiel (gas) en andere: 43%

Om de klimaatdoelstellingen op termijn te halen, zullen we alle bestaande CO2-arme oplossingen moeten gebruiken: kernenergie, wind, zon, en waterkracht.

De Belgische elektriciteitsmix van de maand januari 2019 (bronnen: Elia & IPCC).

De voorbije maanden waren uitzonderlijk. Door verschillende revisies in verschillende reactoren leverde kernenergie minder elektriciteit dan gebruikelijk. Daardoor nam het aandeel van gas toe in de elektriciteitsmix, met een hogere CO2-uitstoot tot gevolg (gascentrales zijn een fossiele energiebron en stoten 30 à 40 keer meer CO2 uit dan koolstofarme bronnen zoals wind-, zonne- en kernenergie). Ook de import van elektriciteit nam fors toe, maar die cijfers worden niet opgenomen in het maandelijkse overzicht.

Momenteel zijn 4 van de 7 reactoren operationeel (Doel 3, 4 en Tihange 1 en 3). Over enkele dagen, op 4 februari, zal ook de reactor Doel 2 opnieuw elektriciteit leveren aan de Belgische gezinnen en bedrijven.

Meer info: elia.be

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer