Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

In augustus produceerde kernenergie 44,5% van onze elektriciteit.
In augustus produceerde kernenergie 44,5% van onze elektriciteit.

Belgische elektriciteitsmix in augustus 2018

Elk maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de elektriciteitsmix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: gas, kernenergie, windenergie, zonne-energie. In augustus produceerden de Belgische kerncentrales 44,5% van onze elektriciteit, met een lage CO2-uitstoot.

De maand augustus was zonniger dan gemiddeld: volgens het KMI scheen de zon in totaal 204 uur en 29 minuten. De normale waarde ligt rond de 190 uur voor de maand augustus. Die overvloedige zon weerspiegelt zich ook in de maandelijkse ELIA-cijfers. Maar liefst 6,5% van de geproduceerde elektriciteit is afkomstig van zonnepanelen. De kerncentrales van Doel en Tihange produceerden bijna de helft van onze elektriciteit. Samen met zon en wind zorgt kernenergie voor een koolstofarme elektriciteitsmix.

De elektriciteitsmix van augustus 2018 zag er dus als volgt uit:

  • Kernenergie: 44,5%
  • Windenergie: 5,5%
  • Zonne-energie: 6,5%
  • Fossiele energie & andere: 43,5%

Om de klimaatdoelstellingen op termijn te halen, zullen we alle bestaande CO2-arme oplossingen moeten gebruiken: kernenergie, wind, zon, en waterkracht. 

Volg hier de dagelijkse elektriciteitsproductie en CO2-uitstoot in België.

Kernenergie stoot weinig CO2 uit. Hoe komt dat?

Als we de hele levenscyclus van een kerncentrale bekijken (inclusief de winning van de grondstoffen, het transport, de bouw en ontmanteling van centrales en de opslag van afval) is de CO2-uitstoot van kernenergie vergelijkbaar met die van hernieuwbare energie.

Het International Panel on Climate Change (Verenigde Naties) berekende de CO2-uitstoot (in gram per kiloWattuur) van verschillende energiebronnen. Hieronder ziet u de vergelijking. Doordat kerncentrales zeer weinig CO2 uitstoten, dragen ze bij in de strijd tegen de klimaatverandering.

  • Windmolenparken: 11 g/kWh
  • Kerncentrales: 12 g/kWh
  • Zonnepanelen: 27 g/kWh
  • Gascentrales: 490 g/kWh
  • Steenkoolcentrales: 820 g/kWh

Meer info: rapport IPCC

Bron: IPCC

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer