Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Belgische elektriciteitsmix december 2022
Belgische elektriciteitsmix december 2022

Belgische elektriciteitsmix december 2022: combinatie kernenergie en hernieuwbare energie levert 70% van onze stroom

Kernenergie was afgelopen maand opnieuw de belangrijkste koolstofarme elektriciteitsbron.

De Belgische kerncentrales waren goed voor 47,5% van de Belgische elektriciteitsmix. Hernieuwbare energie – vooral windenergie – wekte in december 22,5% van de Belgische stroom op. Vooral de laatste dagen van 2022 lag de productie van windenergie erg hoog.

Koude, natte en sombere maand

December kende een lange vorstperiode (11 vorstdagen), gevolgd door een warm, maar erg regenachtig einde van de maand met veel wind. De zon scheen in totaal slechts 37u 53min (normaal: 48u 35min).

Het winderige weer op het einde van het jaar is je waarschijnlijk niet ontgaan. In heel wat steden was de stevige wind zelfs de reden om het voorziene vuurwerk op oudjaar te annuleren. Tijdens de laatste week van het jaar bereikte windenergie regelmatig een capaciteitsfactor van 85 tot zelfs 90%, wat erg uitzonderlijk is. Kernenergie behaalde over de hele maand december een capaciteitsfactor van 92,5%.

De Belgische elektriciteitsmix van december 2022

Kernenergie leverde 47,5% van alle Belgische stroom, en dit ondanks het feit dat reactor Doel 3 in september definitief werd stopgezet.

Samen zorgden kernenergie (47,5%) en hernieuwbare energie (22,5%) – voornamelijk wind – er in december voor dat 70% van de Belgische elektriciteitsmix koolstofarm was. Een mooi voorbeeld van de complementariteit tussen beide koolstofarme energiebronnen!

Fossiele energie (vooral gas) zorgde afgelopen maand voor 30% van de Belgische elektriciteit, en voor 94% van de CO2-uitstoot voor de Belgische elektriciteitsproductie.

De Belgische elektriciteitsmix van december 2022 zag er als volgt uit:

  • kernenergie: 47,5%
  • windenergie: 17,5%
  • zonne-energie: 1,5%
  • andere hernieuwbaar: 3,5%
  • fossiel en andere: 30%
De Belgische elektriciteitsmix voor december 2022 (bronnen: ELIA & IPCC)

Over deze cijfers

Voor deze berekeningen baseren we ons op de meest recente beschikbare gegevens van ELIA.

Elke maand publiceert ELIA, de beheerder van het Belgische elektriciteitsnet, de cijfers van de energiemix. Deze mix bevat het aandeel van de verschillende energiebronnen die voor België elektriciteit opwekken: fossiele energie (vooral gas), kernenergie, windenergie, zonne-energie en andere hernieuwbare energiebronnen (o.a. waterkracht en kleine productie-eenheden wind/zon <25 MW).

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer