Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

Artikel Gazet van Antwerpen: "Eeuwig schone energie: droom met Belgisch randje"
Artikel Gazet van Antwerpen: "Eeuwig schone energie: droom met Belgisch randje"

Artikel Gazet van Antwerpen: "Eeuwig schone energie: droom met Belgisch randje"

Schone energie voor de hele wereld. Voor altijd. Dat is de droom die het kernfusieproject ITER wil realiseren in Zuid-Frankrijk. Negen bedrijven uit ons land werken mee aan de bouw van de fusiereactor ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor). Een artikel in Gazet van Antwerpen bespreekt de bijdrage van Belgische bedrijven aan dit megaproject.

Kernfusie is het nabootsen van het proces dat de zon en de sterren van energie voorziet. Het komt erop neer dat atoomkernen bij een temperatuur van zo’n honderd miljoen graden fuseren, waardoor er grote hoeveelheden energie vrijkomen.

“Kernfusie zou grote hoeveelheden elektriciteit kunnen leveren op extreem grote schaal”, zegt Matthias Meersschaert, woordvoerder van het Belgisch Nucleair Forum. “De technologie is veilig en CO2-neutraal, en produceert geen langlevend radioactief afval. De brandstoffen die ervoor nodig zijn – deuterium en tritium – zijn vrijwel onbeperkt beschikbaar.” Deuterium wordt gehaald uit zeewater. Tritium komt uit lithium, dat overvloedig aanwezig is in zeewater en de aardkorst.

Lees het volledige artikel

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer