Artikel Gazet van Antwerpen: "Eeuwig schone energie: droom met Belgisch randje"
Schone energie voor de hele wereld. Voor altijd. Dat is de droom die het kernfusieproject ITER wil realiseren in Zuid-Frankrijk. Negen bedrijven uit ons land werken mee aan de bouw van de fusiereactor ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor). Een artikel in Gazet van Antwerpen bespreekt de bijdrage van Belgische bedrijven aan dit megaproject.
Kernfusie is het nabootsen van het proces dat de zon en de sterren van energie voorziet. Het komt erop neer dat atoomkernen bij een temperatuur van zo’n honderd miljoen graden fuseren, waardoor er grote hoeveelheden energie vrijkomen.
“Kernfusie zou grote hoeveelheden elektriciteit kunnen leveren op extreem grote schaal”, zegt Matthias Meersschaert, woordvoerder van het Belgisch Nucleair Forum. “De technologie is veilig en CO2-neutraal, en produceert geen langlevend radioactief afval. De brandstoffen die ervoor nodig zijn – deuterium en tritium – zijn vrijwel onbeperkt beschikbaar.” Deuterium wordt gehaald uit zeewater. Tritium komt uit lithium, dat overvloedig aanwezig is in zeewater en de aardkorst.