Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Agoria, essenscia en Febeliec: perscommuniqué
News - Agoria, essenscia en Febeliec: perscommuniqué

Agoria, essenscia en Febeliec roepen de federale regering op om eindelijk een duidelijke maar doordachte keuze te maken

‘Alle kerncentrales sluiten tegen 2025 is geen goed idee. Minstens twee kerncentrales moeten open blijven.’ Dat zeggen Marc Lambotte, Yves Verschueren en Peter Claes vandaag in De Standaard. De topmannen van de federaties van de technologie (Agoria), de chemie en ‘life sciences’ (essenscia) en de industriële grootverbruikers (Febeliec) doen dat na een analyse van het rapport over de energiebevoorrading dat netbeheerder Elia eerder publiceerde.

Agoria, essenscia en Febeliec roepen de federale regering op om eindelijk een duidelijke maar doordachte keuze te maken: ‘De markt vraagt duidelijkheid en de consumenten vragen betaalbaarheid. Een ongeloofwaardige beslissing is nefast voor het investeringsklimaat. De industrie dringt aan op een snelle en definitieve beslissing van de regering rond de kerncentrales die zowel de bevoorradingszekerheid als de betaalbaarheid en CO2-uitstoot van het park omvatten.’ De organisaties wijzen op deze drie pijlers en op de kennis die België heeft op het vlak van kernenergie.

Duurzaam en betaalbaar

Netbeheerder Elia berekende een ­scenario waarbij twee kerncentrales na 2025 nog openblijven. In dat geval zakt de nood aan nieuwe capaciteit, maar is er nog altijd bijkomende gas­capaciteit nodig. ‘De kostprijs van dit scenario ligt echter zo’n 600 miljoen euro per jaar lager. Ook andere studies (Energyville, Itinera en het Planbureau) tonen aan dat de totale systeemkost bij een verlenging van twee kerncentrales na 2025 substantieel lager ligt. Daarom pleit de industrie voor een meer getrapte kernuitstap en de verlenging van minstens twee centrales na 2025. Daarnaast stoot kernenergie veel minder CO2 uit dan gascentrales en is er zekerheid en stabiliteit qua bevoorrading. Met het oog op de transitie naar een klimaatvriendelijke energieproductie zijn dit voordelen die men niet mag negeren’, klinkt het.

Meer info: www.agoria.be/nl/Sluit-niet-alle-kerncentrales-in-2025

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer