Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Sherlock Holmes in de 21e eeuw
News - Sherlock Holmes in de 21e eeuw

3000 jaar oude moordzaak opgelost dankzij innovatieve nucleaire technologie

Ramses III, farao in het Oude Egypte, kwam brutaal aan z’n einde in 1155 v.C. na een turbulente periode van oorlogen, politieke onrust en hongersnoden. Pas sinds kort hebben archeologen kunnen achterhalen hoe de farao aan z’n einde kwam. Innovatieve nucleaire technologie zorgde voor de doorbraak in de 3000 jaar oude moordzaak. Vandaag de dag helpt de technologie steeds vaker in moordonderzoek.

CT scan technologie, een toepassing van de nucleaire wetenschap, laat toe om een supergedetailleerde scan te maken van het volledige lichaam. Door een voorwerp of lichaam eerst te injecteren met kortlevende radioactieve vloeistof, en vervolgens te scannen, ontstaat een heel gedetailleerde 3D-scan van het volledige lichaam. Op monitoren kunnen artsen maar ook forensische wetenschappers vervolgens millimeter per millimeter inspecteren op breuken, verborgen littekens of letsels, enzovoort. 

De voorbije jaren werden op die manier al spectaculaire ontdekkingen gedaan over de doodsoorzaak van bewaarde skeletten en mummie’s, onder meer van Ramses III.

Meer weten? Bekijk hier de reportage uit Terzake (VRT) over het onderwerp.

Sleutelwoorden bij dit artikel

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer