Er is een fout opgetreden, probeer het later opnieuw.

Op de hoogte blijven via onze nieuwsbrief?

News - Een kwarteeuw Belgische ruimtevaart: de droom gaat verder
News - Een kwarteeuw Belgische ruimtevaart: de droom gaat verder

25 jaar geleden reisde de eerste Belg naar de ruimte. In de voetstappen van Dirk Frimout en Frank De Winne dromen Belgische onderzoekers van de toekomst … next destination Mars?

Op vrijdag 6 oktober vierde het SCK•CEN met een seminarie het 25 jarig jubileum van Belgisch ruimteonderzoek en -missies. Onderwerpen van de dag: de ruimtereizen van de twee Belgische astronauten Dirk Frimout en Frank De Winne, de wetenschappelijke vooruitgang van de voorbije 25 jaar, en een veelbelovende toekomst waarin op een dag ruimtereizen naar Mars mogelijk zijn. 

Astronauten Dirk Frimout en Frank De Winne

Het Belgische onderzoekscentrum SCK•CEN speelt een belangrijke rol in internationaal onderzoek naar de effecten van blootstelling aan ioniserende straling op het menselijk lichaam en haar omgeving. Dankzij onderzoek naar stralingsbescherming begrijpen wetenschappers de werking van het lichaam van de astronaut tijdens ruimtevluchten steeds beter. Door middel van zijn geavanceerde technologieën kan het SCK•CEN bijdragen aan de ontwikkeling van toepassingen die ervoor zorgen dat het op een dag mogelijk is om astronauten naar Mars te sturen.


Het SCK•CEN doet al jaren onderzoek naar ruimtevaart en stuurt regelmatig experimenten de ruimte in. Eind november zal de eerste bioreactor van het SCK•CEN naar het International Space Station (ISS) worden gestuurd. Astronaut Frank De Winne: “Belgische wetenschappers en astronauten spelen een belangrijke rol in onderzoek en ontwikkeling op het gebied van ruimtevaart. Wat we de afgelopen 25 jaar al bereikt hebben is ongelooflijk, maar we kunnen nog zo veel meer doen.”
 
Meer info over de Belgische knowhow in ruimtevaart vind je hier

Sleutelwoorden bij dit artikel

Dit kan u ook interesseren…

Nucleair Forum: wie zijn wij?

Het Nucleair Forum verenigt het merendeel van de ondernemingen en instellingen die actief zijn in de toepassingen van kerntechnologie. Het Nucleair Forum wil de referentie bij uitstek zijn over kerntechnologie, zowel voor de pers, voor de beleidsverantwoordelijken als voor het grote publiek. Ontdek meer